Formiranje vlade: Kome će se osmehnuti SPS?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Maj.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiranje vlade: Kome će se osmehnuti SPS?

BEOGRAD - Konsultacije o mogućim postizbornim koalicijama nastavljaju se danas u Beogradu, a, prema najavi funkcionera SPS Branka Ružića, u njih će se danas uključiti i ta stranka koju mnogi vide kao partnera koji će odlučiti o sastavu nove vlade Srbije, pa možda i o konačnom ishodu parlamentarnih izbora održanih u nedelju.

Analitičari su odmah posle izbora i ubedljive pobede Demokratske stranke upozorili, analizirajući rezultate izjašnjavanja građana, da su tehnički >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve matematičke kombinacije u igri kad je reč o formiranju vlade.

Oni takođe ukazuju da su za novu vladu neophodna najmanje tri partnera.

Socijalisti prvo sa DSS, pa sa SRS, a onda uvažavaju i potencijal DS

Kad je reč o socijalistima, koje mnogi vide kao jednog među ta tri, Ružić je rekao da SPS do danas nije imala "nijedan zvaničan kontakt, niti razgovor" o tom pitanju.

Prema njegovim rečima, socijalisti će razgovore otpočeti sa koalicijom predvođenom Vojislavom Koštunicom, što, naglasio je, ne znači da neće uzeti u obzir i činjenicu da je Srpska radikalna stranka dobila kredibilan broj glasova.

Socijalisti, međutim, kako je objasnio Ružić, imaju u vidu i "činjenicu da je lista koju je predvodila Demokratska stranka dobila veliki broj glasova".

DSS jedino siguran da neće sa DS

Demokratska stranka Srbije juče je o formiranju vlade razgovarala sa SRS. Generalni sekretar radikala rekao je da je postignut značajan konsenzus o karakteru, ciljevima i programu nove vlade, ali da razgovori nisu završeni. Danas bi trebalo da se nastave.

DSS će razgovarati, prema najavi njenog portparola, i sa koalicijom oko Socijalističke partije Srbije, kao i sa Bošnjačkom listom za evropski Sandžak - Sulejman Ugljanin.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić rekao je sinoć za RTS da "nema toga što bi nas privolelo da sa njima (DS-om) ponovo sarađujemo".

Mićunović: Pokazalo se da populistička politika ima svoje granice

Srbija će se sada kretati u pravcu Evrope, ocenio je u intervjuu bečkom dnevniku "Standard" predsednik Političkog saveta Demokratske stranke Dragoljub Mićunović posle izborne pobede liste "Za evropsku Srbiju".

"Ovi izbori su pokazali da populistička politika ima svoje granice. I potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom je imalo svoj uticaj na građane Srbije. On je pokazao da EU nije "fatamorgana", već nešto realno", rekao je Mićunović.

Naglasivši da je "ekonomski razorena i bombardovana Srbija još jednom dokazala svoj demokratski potencijal", Mićunović je rekao da građani Srbije sada očekuju od EU konkretne gestove, direktne investicije ili ukidanje viznog režima.

Na konstataciju da lista "Za evropsku Srbiju" već slavi, iako "antievropski" partijski blok ima parlamentarnu većinu, Mićunović je rekao da, matematički gledano, taj blok ima dva mandata više u skupštini, ali da neće sve stranke hteti da primene politiku koju su najavile u predizbornoj kampanji, jer bi "Srbiju vodile u međunarodnu izolaciju i vratile točak istorije".

Kada je reč o Socijalističkoj partiji Srbije, Mićunović je kazao da se rukovodstvo te stranke "više nikoga ne mora plašiti pošto je Slobodan Milošević umro, a njegova supruga je u bekstvu".

Velimir Ilić umoran

Lider Nove Srbije Velimir Ilić izjavio je da bi za Srbiju najbolje bilo da dobije "jaku vladu nacionalne opcije" i najavio da on u toj vladi neće biti ministar.

Ilić je ocenio da bi vlada sačinjena od Demokratske stranke Srbije - Nove Srbije, Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke imala bolju perspektivu, jer one imaju slične stavove o Kosovu, Evropskoj uniji, ali i o socijalnoj pravdi.

"Takva vlada bila bi i mnogo stabilnija od ostalog - bućkuriša" - izjavio je Ilić u intervjuu za beogradski "Pres".

Lider Nove Srbije kaže da ne učestvuje u pregovorima o formiranju nove Vlade već da to radi njegov koalicioni partner i lider DSS-a Vojislav Koštunica, te da će se on saglasiti sa onim što Koštunica kaže.

Ističući da mu je "dosta ministrovanja" i da se "umorio od svega", Ilić najavljuje da neće prihvatiti novu ministarsku funkciju i da će biti samo poslanik u Skupštini Srbije.

"Umorio sam se od svega. Imao sam puno planova, a šta sam na kraju dobio?! Samo su me napadali i kritikovali" - ocijenio je Ilić

Svilanović: Vlada radikala nezamisliva, doživeli su težak poraz

Član spoljnopolitičkog saveta i funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović izjavio je za Blic da je njegov utisak da će vladu formirati koalicija oko Demokratske stranke, zajedno sa koalicijom SPS-PUPS-JS i manjinama.

S druge strane, prema njegovom mišljenju, vlada koju bi formirali radikali je tehnički moguća, ali je "politički nezamisliva, jer je SRS doživela težak poraz od osam odsto razlike u korist DS".

"Situacija je takva da imate dva pobednika izbora: jedni su demokrate, a drugi SPS. Jednostavno mislim da pobednici treba da formiraju vladu", rekao je Svilanović.

Vlada koju bi formirali SRS, DSS i SPS politički je neodrživa i mislim da neće biti formirana, dodao je on.

Prema njegovim rečima, to bi bio prevelik gubitak za SPS jer bi ušla u vladu sa dva koaliciona partnera koji su nacionalno definisaniji od njihove stranke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.