Izvor: B92, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Formiranje anketnog odbora o Delti

Beograd -- Čedomir Jovanović kaže da je dobio uveravanje da će anketni odbor za Deltu biti formiran na narednoj sednici Skupštine.

Jovanović je kazao da je LDP dobila uveravanja predsednika parlamenta i predstavnika poslaničkih grupa da će anketni odbor biti formiran odmah po završetku rasprave o Predlogu zakona o predsedniku republike, kao i da očekuje da će ta najava biti poštovana.

"Odnos prema radu tog anketnog odbora pokazaće u kojoj meri su stranke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autonomne i slobodne u donošenju odluka, a u kojoj meri su zapravo političke frakcije jedne kompanije", rekao je Jovanović.

On je rekao da će u radu odbora učestvovati po jedan predstavnik iz svake parlamentarne partije.

Lider LDP-a kaže da je mesto predsednika odbora bilo ponuđeno Tomislavu Nikoliću, kao predstavniku najveće stranke, ali da je on podsetio da mesto predsednika odbora po poslovniku pripada predstavniku stranke koja je inicirala njegovo formiranje.

Jovanović je rekao da dokument američke ambasade u kojoj se govori o navodnoj ponudi vlasnika Delte Miroslava Miškovića da izvrši uticaj na srpsku vladu po pitanju stava o Kosovu u zamenu za američku vizu već "više meseci kruži u stranačkim krugovima".

Prema njegovoj oceni, anketni odbor bi trebalo da preispita vezu Miroslava Miškovića i Delte sa švercom cigareta u Srbiji devedesetih godina, sa iznošenjem novca na Kipar i političkim uticajem koji ta firma navodno ostvaruje na vlast i institucije Srbije.

Lider LDP-a je, takođe, optužio Miškovića da nije platio odgovarajući porez nakon prodaje Delta banke i najavio da će naredne akcija te partije biti zahtev da se utvrdi njegova poreska osnovica.

"On je izigrao zakone ove zemlje tako što je izbegao da plati porez nakon prodaje Delta banke, on je izbegao zakone ove zemlje tako što je izbegao da plati, kao građanin, porez na prihode ostvarene u poslednjih nekoliko godina i on to nastavlja da radi. On je poslednja osoba koja ima pravo da sebe predstavlja kao stub srpske privrede i on je poslednja osoba koju bilo koji funkcioner vlasti sme nazvati liderom srpske privrede", rekao je Jovanović.

DSS: Prvo o Jovanoviću, pa onda o Delti

Andreja Mladenović (Beta)

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da će ta partija razmatrati formiranje skupštinskog anketnog odbora o kompaniji Delta tek pošto tužilaštvo rasvetli pitanja koja se pominju u javnosti a odnose se na lidera LDP-a Čedomira Jovanovića.

"DSS očekuje da će tužilaštvo pokrenuti postupak da se rasvetle sva ova i druga pitanja koja su prisutna u javnosti o Čedomiru Jovanoviću. Tek kada tužilštvo rasvetli pitanja vezana za potencijalne kriminalne radnje Jovanovića, DSS će uzeti u obzir inicijativu LDP-a da se formira anketni odbor", rekao je Mladenović.

U izjavi agenciji Beta, on je rekao da treba da se ispita da li je Jovanović učestvovao u otmici vlasnika "Delte" Miroslava Miškovića i da li je uzeo deo novca od otkupa, kao i da li je iz zatvora pustio Miškovićeve otmičare koji su kasnije ubili premijera Zorana Đinđića i da li je falsifikovao papir koji se prikazuje kao dokument ambasade SAD.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.