Izvor: B92, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Formalna nezavisnost Agencije"

Beograd -- Verica Barać kaže da Vlada, osnivanjem Agencije, pokušava da samo formalno realizuje strategiju za borbu protiv korupcije.

Vlada Srbije je usvojila Nacrt zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, kojim se predviđa formiranje nezavisnog i samostalnog tela koje će nadzirati sprovođenje Nacionalne antikorupcijske strategije i Akcionog plana, koordinirati rad državnih organa u borbi protiv korupcije i predlagati izmene postojećih i usvajanje novih zakona od značaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za borbu protiv korupcije.

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać kaže za B92 da osnivanjem Agencije Vlada pokušava da samo formalno realizuje strategiju za borbu protiv korupcije.

"U stvari, taj napor Vlade jeste usmeren ka tome da ukine sva dosadašnja tela. Umesto da se preuzmu neka dobra iskustva, stvara se jedan novi model, koji će biti nezavisan onoliko koliko je kod nas nezavisno pravosuđe, koliko su nezavisne ostale institucije", kaže ona.

Agencija će, takođe, od Republičke izborne komisije i skupštinskog Odbora za finansije preuzeti kontrolu finansiranja redovnog rada i stranaka i izbornih kampanja.

Novost je i izričita zabrana korišćenja javnih resursa i skupova na kojima neko učestvuje u svojstvu funkcionera, za promociju političkih organizacija.

Ministar koji bude govorio na konferenciji za novinare stranke čiji je predsednik, moraće nedvosmisleno da sagovornicima i javnosti predoči da li iznosi stav organa u kom vrši javnu funkciju ili stav političke organizacije.

Nenadić: Usvojiti zakon pre izbora

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izjavio je danas da bi usvajanjem Predloga zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije pre raspuštanja Skupštine Srbije vladajuće stranke najbolje pokazale da zaista žele da primenjuju predložena rešenja.

Nenadić je rekao da bi vladajuće stranke pokazale želju da dođe do promene i time što bi prihvatile sve stručne i obrazložene stavove pretočene u amandmane, kojima bi predloženi tekst zakona bio popravljen.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.