“Forin polisi”: Nacionalizam Vuka Jeremića muči zapadne sile

Izvor: BKTV News, 28.Mar.2013, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Forin polisi”: Nacionalizam Vuka Jeremića muči zapadne sile

Hiperaktivni Vuk Jeremić, srpski predsednik Generalne skupštine UN, nalazi se u misiji da povrati prestiž Srbije na svetskoj sceni, piše američki “Forin polisi”.

Brivši srpski ministar inostranih poslova koristi svoju poziciju na čelu svetskog parlamenta da preinači ulogu Srbije – ukaljanu učešćem u masovnim ubistvima tokom 90-tih u balkanskim ratovima, uključujući masakr hiljade bosanskih muslimana u Srebrenici od strane snaga bosanskih Srba – u žrtvu istorije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> U seriji govora i događaja, Jeremić naglašavajući nezgodan položaj Srba u Prvom i Drugom svetskom ratu, optužujući nedavne zloupotrebe etničkih Srba na Kosovu, objašnjavajući srpsku agresiju u Bosni i Kosovu tokom 1990-tih.
“Kao i mnogi drugi narodi, i moj je prolazio kroz periode tragedije i periode slave, žrtvujući ljude i imovinu daleko iznad svojih sredstava, kadgod je trebalo braniti slobodu”, rekao je Jeremić na skupu malih država u oktobru 2012. godine, neposredno pošto je počeo njegov jednogodišnji mandat u UN.
“Jedna čevrtina naše populacije nestala je u Prvom svetskom ratu, što je ogromna cena za naš razvoj. U Drugom svetskom ratu blizu milion Srba nestalo je pod fašizmom”.
Ali, dok se Jeremić sprema za konferenciju o međunarodnoj pravdi na visokom nivou idućeg meseca – za koju kritičari očekuju da će je Jeremić iskoristiti kako bi okrivio tribunal UN da je optužio više od 90 Srba, uključujući i bivšeg predsednika Slobodana Miloševića, koji je umro 2006. godine u zatvorskoj ćeliji u Hagu – on se suočava i sa negodovanjem vlada i međunarodnih pravnika koji osećaju da zloupotrebljava svoj položaj kako bi istakao svoje uske nacionalističke interese.
Proteklih dana, nekoliko međunarodnih pravnih eksperata – uključujući Song Sang-Hjuna, predsednika Međunarodnog krivičnog suda – koji su prvobitno potvrdili prisustvo konferenciji ipak su odustali od dolaska. Mnoge vlade, uključujući vladu SAD i članice EU, sada razmatraju da li da pošalju diplomate nižeg ranga, kako bi izrazili neslaganje sa Jeremićevom retorikom.
Međunarodno nezadovoljstvo proističe iz Jeremićeve reakcije na odluku Međuanrodnog tribunala o oslobađanju dvojice hrvatskih generala, Ante Gotovine i Mladena Markača. Kontroverzna odluka izazvala je kritike i od strane sudskih eksperata koji smatraju da je apelacioni sud pogrešio.
Međutim, Jeremić je odlučio da ode korak dalje, sazivajući glavnu konferenciju u UN o međunarodnoj pravdi i pomirenju za 10. april, koja će, sudeći po njegovim porukama na tviteru, poslužiti kao mesto za denunciranje odluke haškog tribunala.
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.