Fiskalni savet o izmenama poreskih zakona

Izvor: Blic, 22.Maj.2013, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fiskalni savet o izmenama poreskih zakona

Smanjenje poreza na zarade za dva odsto i povećanje neoporezivog iznosa plate na 11.000 dinara, smanjiće na godišnjem nivou prihode lokalnih samouprava za 20 milijardi dinara, ocenio je Fiskalni savet.

Međutim, kako se navodi u oceni tog tela o predloženom izmenama poreskih zakona, i nakon tog smanjenja lokalne samouprave će imati 10 milijardi viška sredstva, kojim se može apsorbovati gubitak od pet do šet milijardi dinara od ukidanja i ograničavanja kvazi-fiskalnih naknada.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Fiskalni savet je ukazao i da predloženo povećanje obima poreskih olakšica u okviru poreza na dobit nosi rizik umanjenja budžetskih prihoda bez opipljivih efekata na povećanje konkurentnosti privrede.

To telo je, istovremno, preporučilo da se odustane od proširivanja poreskih podsticaja za ulaganja firmi u osnovna sredstva i da se oni ukinu, ili se makar njihov obim smanji i period korišćenja skrati.

Fiskalni savet pozitivno je ocenio izmene zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koje će pomoći da se ponovo uspostavi fiskalna ravnoteža između centralnog i lokalnih nivoa vlasti.

Kako izmene mogu produbiti horizontalne netravnoteže između lokalnih samouprava, taj problem je potrebno dodatno analizirati, navodi se u oceni Fiskalnog saveta o predloženim izmenama poreskih zakona.

Predložene izmene zakona o porezu na dohodak građana i o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje će, kako se dodaje, omogućiti unapređenje poreske pravičnosti i smanjiti troškove administracije.

Kada je reč o izmenama Zakona o porezima na imovinu, Fiskalni savet je ocenio da će one značajno unaprediti horizontalnu poresku pravičnost, budući da se poreski tretman imovine u vlasništvu fizičkih lica proširuje i na pravna lica.

To telo je izrazio i dozu rezerve prema nekim ambiciozno postavljenim rokovima za uvođenje elektronskoh poslovanja u okviru zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fiskalni savjet Srbije o izmjenama poreskih zakona

Izvor: Capital.ba, 22.Maj.2013

BEOGRAD, Smanjenje poreza na zarade za dva odsto i povećanje neoporezivog iznosa plate na 11.000 dinara, smanjiće na godišnjem nivou prihode lokalnih samouprava za 20 milijardi dinara, ocijenio je Fiskalni ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.