Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fini u SCG i protest antifašista

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Italije Đanfranko Fini dolazi u Beograd, a podmlaci GSS, SDU i LSV organizuju protest zbog te posete.

Potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije, Đanfranko Fini, doći će u sredu u jednodnevnu posetu Beogradu, saopštila je ambasada Italije u SCG. Finijeva poseta deo je zapadnobalkanske ture, u okviru koje će šef italijanske diplomatije posetiti Prištinu, Skoplje i Sarajevo.

Tokom posete Beogradu, šef >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << italijanske diplomatije će se susresti sa predsednikom SCG Svetozarom Marovićem, premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom, zamenikom premijera Miroljubom Labusom, ministrom spoljnjih poslova Vukom Draškovićem, kao i sa predsednikom Crne Gore Vujanovićem.

"Finijeva partija - naslednik Musolinija"

Povodom posete italijanskog ministra inostgranih poslova, podmlaci Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine organizovaće protest u centru Beograda. "I pored visoke državne funkcije koju gospodin Fini obavlja u Vladi Republike Italije, smatramo neprihvatljivom zvaničnu saradnju sa predstavnicima eksremne desnice", saopštili su organizatori protesta. "Đanfranko Fini je predsednik Nacionalne alijanse, koja je direktna naslednica Fašističke partije Benita Musolinija".

Organizatori podsećaju da je od ulaska u koalicionu Berluskonijevu desničarsku vladu, Nacionalna alijansa direktno zaslužna za usvajanje "najrestriktivnijeg i najrasističkijeg imigracionog zakona u Evropi, odgovorna je za nasilje u Đenovi nad pripadnicima alterglobalističkog pokreta, a odgovorna je i za ukidanje svih praznika koji podsećaju na poraz fašizma". Ta partija u javnosti vrši reviziju istorije "pokušavajući da izbriše zločine italijanskih fašista". "Sam Đanfranko Fini je pre par godina skandalizovao celokupnu javnost izjavom da Musolinija smatra najvećim državnikom Evrope u 20. veku", stoji u saopštenju uz poziv na protest protiv "čoveka koji oličava sve ono za šta smo mislili da je pobeđeno još 1945. godine".

Protest će biti održan u Vasinoj ulici ispred Kolarčeve zadužbine u 16.30 sati, pola sata pre početka Finijevog predavanja "Italija, Srbija i Crna Gora, Evropa" u "Kolarcu", na kome će uvodnu reč imati ministar Drašković, uz prisustvo premijera Koštunice i brojnih ministara Vlade Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.