Izvor: B92, 27.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fini: Čista fantazija

Beograd -- Italijanski ministar Đanfranko Fini kaže da ne postoji veza između transfera Emira Šišića i rešavanja pitanja ilegalnih imigranata.

Italijanski ministar spoljnih poslova i potpredsednik vlade, koji boravi u poseti SCG, kaže da transfer Emira Šišića iz Italije u Srbiju na dalje izdržavanje zatvorske kazne i rešavanje pitanje ilegalnih imigranata iz SCG u Italiji nije povezano: "To je čista fantazija", rekao je Fini i dodao da nije tačna ni informacija da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ima oko 100.000 ilegalnih imigranata iz SCG u Italiji.

Fini je rekao da nije osnovana izjava jednog visokog predstavnika vlasti u Srbiji da Italija navodno nije htela da izruči Šišića Srbiji dok se ne reši pitanje ilegalnih imigranata državljana SCG koji borave u Italiji.

Fini je prezentovao podatke MUP-a Italije, prema kojima je u periodu od 1. januara do 15. septembra 2005. godine iz Italije u SCG vraćena 1171 osoba: Ukupan broj osoba koje još nisu vraćene u SCG je 914. Tako da ukupan broj vraćenih i nevraćenih osoba iznosi oko 2.000. Ukupan broj državljana SCG koji u Italiji boravi sa redovnom boravišnom dozvolom je 46.000, tako da zaista ne mogu da predpostavim na koji način se došlo do cifre od 100.000 ljudi.

Podsetimo da je ministar pravde Zoran Stojković u subotu izjavio da Rim traži da, uz transfer Šišića u Srbiju, bude prihvaćen sporazum kojim se prihvata izručenje 100.000 emigranata koji se navodno ilegalno nalaze u Italiji, a potiču uglavnom sa Kosova. Ministarstvo pravde je saopštilo i da je, prema podacima UNMIK-a i MUP-a Srbije, tokom bombardovanja 1999. godine između 40.000 i 100.000 ljudi emigriralo u Italiju.

Fini kaže i da to što major Emir Šišić nije prebačen na dalje izdržavanje zatvorske kazne u Italiji nije zbog stava vlade, već je u toku drugostepeni proces i mora se sačekati odluka Apelacionog suda.

Šta se dešava sa Šišićem i imigrantima?

Ambasada Italije u SCG demantovala je juče da uslovljava prebacivanje Emira Šišića na izdržavanje kazne u Srbiju i Crnu Goru, odnosno da je prebacivanje pilota JNA uslovila obavezom Vlade Srbije da primi 100.000 državljana Srbije i Crne Gore koji ilegalno borave u Italiji. Ambasada precizira da je saopštenje izdato na osnovu informacija prikupljenih u Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu pravde Italije. Ambasada Italije navodi da ne raspolaže podacima o tako visokom broju ilegalnih državljana SCG u Italiji koje treba izručiti matičnoj zemlji i da velika većina državljana SCG u Italiji poseduje uredne boravišne, radne ili studijske dozvole.

Dopisnik italijanske agencije ANSA Dragan Petrović kaže da se demanti Ambasade Italije odnosi na broj ljudi, a na na pokušaj povezivanja dva problema, problem izručenja Šišića i problem izručenja emigranata. "Siguran sam u to da je pokušaj povezivanja ta dva problema postojao, pogotovo što taj pokušaj nije usamljen, jer je pre tri nedelje slično zahtevala i Francuska, preteći zaoštravanjem nekih propisa, a Nemačka na tome radi godinama, ali tiho", kaže on.

"Druga ovogodišnja poseta Finija posledica je pažljivog odnosa Italije prema SCG, a Fini treba da poseti i italijanske vojnike na Kosovu, što Italija radi svake godine oko Božića, kao i druge zemlje. Fini će u Beogradu voditi razgovore o Hagu, Evropskoj uniji, Kosovu i budućnosti SCG, o ekonomskoj saradnji, ana marginama ć svakako biti i 'slučaj Šišić' ", kaže Petrović.

Reč je o Finijevoj drugoj ovogodišnjoj poseti, pa Ambasada Italije saopštava da ta činjenica ukazuje na to da Vlada Italije s velikom pažnjom prati razvoj događaja u regionu i da veliku pažnju posvećuje odnosima sa SCG. Podsetimo, prva poseta Finija, u februaru, praćena je antifašističkim demonstracijama zbog njegovih izjava da je Musolini najveći državnik 20. veka i zato što je Finijeva Nacionalna alijansa, naslednica Musolinijeve Fašističke partije, inicirala donošenje najstrožijeg imigracionog zakona u EU.

Koštunica: Poštovati celovitost i suverenitet Srbije

Sa Finijem je reazgovarao predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica, pre svega o statusu Kosova. Đanfranko Fini složio se sa Koštunicom da ne sme biti nametnutih rešenja za Kosovo i Metohiju, već da je neophodno da se kroz dijalog Beograda i Prištine, bez žurbe i vremenskih ograničenja, dođe do kompromisnog rešenja. Italijanski ministar je naglasio da se ne sme odustati od ispunjavanja standarda na Kosovu i da to pitanje treba da se odvija paralelno sa političkim razgovorima o Kosovu. On je posebno naglasio da se mora očuvati multietničnost i poštovanje svih zajednica na Kosovu i Metohiji.

"Beograd je za obezbeđivanje suštinske autonomije na Kosovu uz očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije", rekao je Koštunica. On je rekao da se ne sme prejudicirati ishod razgovora o budućem statusu Kosova, već da se kroz kompromis dođe do rešenja poštujući principe međunarodnog prava i Povelju Ujedinjenih nacija. Predsednik Vlade Srbije posebno je istakao da bi eventualno kršenje međunarodnog prava stvorilo opasan presedan, koji bi imao ozbiljne posledice ne samo za region, već i za Evropu.

Na sastanku je ocenjeno da su odnosi dve zemlje izuzetno dobri na svim poljima i izražena je obostrana spremnost za njihovo dalje unapređenje.

Tadić: Italija značajan partner Srbije

Predsednik Srbije Boris Tadić je u razgovoru sa Đanfrankom Finijem rekao da Srbija smatra Italiju jednom od najznačajnijih partnera u okviru Evropske unije i NATO.

Dvojica državnika su izrazili veliko zadovoljstvo razvojem ekonomske saradnje, posebno povećanjem srpskog izvoza u Italiju i porastom italijanskih investicija u Srbiju. Ministar Fini je objasnio da će Italija nastaviti da aktivno pomaže evropske i evroatlanske integracije Srbije i Crne Gore.

Predsednik Srbije je kazao da se zalaže za očuvanje suvereniteta Srbije nad Kosovom i Metohijom i predstavio plan decentralizacije, koji podrazumeva stvaranje srpskog entiteta u pokrajni. On je rekao da Beograd nema nameru da upravlja kosmetskim Albancima. Predsednik Srbije rekao je da Srbija smatra Italiju jednom od najznačajnijih partnera u okviru Evropske unije i NATO. Tadić je Finiju preneo stav da se zalaže za očuvanje državne zajednice i da je veoma bitno da svi politički subjekti u Crnoj Gori postignu dogovor oko referendumskih uslova pred najavljeni referendum.

Sa Finijem je razgovarao i predsednik državne zajednice Svetozar Marović o procesu pridruživanja Srbije i Crne Gore evropskim institucijama, budućnosti Kosova i odnosima u regionu. Predsednik Marović i ministar Fini saglasili su se da se Srbija i Crna Gora nalaze na putu ka Evropskoj uniji i da je za dalje ubrzano pristupanje evropskim institucijama neophodno ispunjenje i poslednjih obaveza prema Haškom tribunalu, saopštio je Kabinet predsednika SCG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.