File: EK spremna za zahtev Srbije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Maj.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

File: EK spremna za zahtev Srbije

Komesar Evropske unije za proširenje Štefan File (Beta, arhiva)

Kosovska Mitrovica -- Evropska komisija je spremna da pripremi mišljenje o zahtevu za članstvo Srbije, čim Savet EU to naredi, kaže Štefan File.

Komesar Evropske unije za proširenje je, obraćajući se studentima Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, govorio o tome dokle su zemlje regiona stigle u evropskim integracijama i rekao da Srbija čini napredak u pripremama za članstvo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prema njegovim rečima, Hrvatska je u konačnoj fazi pregovora i može ispuniti cilj da do kraja godine okonča pregovore, dok se sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom preporučuje početak pregovora, ali je i dalje ključan problem pitanje naziva te države.

"Trenutno se priprema mišljenje o zahtevima za članstvo Crne Gore i Albanije i sve je spremno za pripremanje mišljenja za članstvo Srbije", dodao je File.

"Bosna i Hercegovina trenutno dobija dosta naše pažnje. Politički lideri su svesni da od njih zavisi približavanje zemlje EU... Ovo me dovodi do Kosova. U interesu svih nas je da Kosovo ne zaostane za ostatkom regiona i mi u Komisiji trenutno razvijamo načine na koje možemo da pomognemo njegovom socijalno-ekonomskom razvoju", kazao je komesar.

On je naglasio da treba sarađivati sa odgovarajućim regionalnim partnerima na rešavanju pitanja od zajedničkog interesa i dodao da Kosovo treba da se bori protiv korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca. Prema njegovim rečima, EU je tokom godine uložila više od dve milijarde evra na Kosovu.

"Izazovi su pred celim Kosovom. Oni ne poznaju podelu na sever i jug i na svima nama je da se uhvatimo u koštac s tim problemima", kazao je

File.

Komesar za proširenje EU danas završava dvodnevnu posetu Kosovu.

File za pregovore Beograda i Prištine

Drugog dana posete Kosovu, komesar EU za proširenje Štefan File je boravio na severu Kosova, gde je poručio da će svi imati koristi od evropske perspektive i da niko neće biti ostavljen po strani.

U interesu je svih nas da osiguramo da Kosovo ne zaostane za ostatkom regije. Kosovo deli evropsku perspektivu zapadnog Balkana i Evropska komisija trenutno razvija načine na koje može da pomogne njegovom socijalno-ekonomskom razvoju, izjavio je u severnoj Mitrovici evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Zemlje članice su u potpunosti posvećene i ujedinjene oko evropske perspektive regiona u celosti. Ja sam došao ovde da kažem šta Evropska unija može uraditi da bi pojačala ekonomski i socijalni razvoj ovog regiona”, kaže on.

Glavni deo boravka na severu Kosova evropskog šefa za proširenje sastojao se u poseti univerzitetu za čije je studente File održao posebno predavanje

"Građani ste Evrope, radićemo zajedno na građenju vaše dalje evropske perspektive i na tome da svi vi imate konkretne koristi od nje", smatra File.

File je naglasio da izazovi pred kojima je celo Kosovo ne poznaju podelu na sever i jug. Na svima vama je da se suočite sa ovim izazovima, poručio je visoki evropski zvaničnik.

File nije želeo da odgovara na pitanja novinara koja su se ticala statusa ili ideja za podelu Kosova sa obrazloženjem da je on ovde da bi razgovarao sa zvaničnicima o tome šta su konkretne potrebe građana i kako Evropska unije može pomoći u njihovom ostvarivanju.

Tokom posete severu Kosova, File je u severnoj Mitrovici otvorio evropski informativni punkt, kao i poslovni centar u Zvečanu, čija je izgradnja finansirana sredstvima Evropske unije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.