Izvor: Blic, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filaret najavio štrajk glađu

Episkop mileševski Filaret izjavio je danas Tanjugu da će, ukoliko mu sutra, na Veliku Gospojinu, ponovo bude zabranjen ulazak u Crnu Goru, započeti štrajk glađu.

On će, kako je rekao, na graničnom prelazu Ranče biti 28. avgusta u 7.30 sati, a ukoliko u svojoj misiji bude onemogućen, štrajk glađu do ispunjenja zahteva započeće u 13 sati.

Filaret se odlučio na taj čin, uprkos informaciji iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) da se on saglasio sa članovima Sinoda da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neće štrajkovati, jer to nije "hrišćanski čin".

"Spreman sam da istrajem do kraja u odbrani svojih prava, jer se polovina Mileševske eparhije nalazi u Crnoj Gori", rekao je Filaret i dodao da će on sutra započeti štrajk i da ne zna kada će ga okončati, ali da "sve što ima početak ima i svoj kraj".

Filaret je rekao da "oni koji ga optužuju i koji su njegovo ime stavljali na spiskove treba da mu, ako je kriv, sude, a ne da mu zabranjuju ulazak u neku zemlju.

"Informacije o postojanju mog imena na nekakvom spisku su oprečne", rekao je Filaret, napomenuvši da mu je "deo policije na graničnom prelazu prema Crnoj Gori rekao da oni nemaju nikakve spiskove sa njegovim imenom, dok drugi, pak, tvrde da takav spisak postoji, a crnogorski ministar policije Jusuf Kalamperović javno je izjavio da on nikakv spisak nije video".

Vladika Filaret je rekao da do sada nije dobio nikakvu informaciju, povodom zahteva koje je uputio na različite adrese, zbog uskraćivanja prava na kretanje, slobodu misli i govora i obavljenja svoje episkopske dužnosti.

"Vidim da se direktor kancelarije OEBS-a (Hans Ola Urstad) jako uzbudio zbog toga, jer su ugrožena prava Roma u Beogradu, a niko se ne uzbuđuje zbog 70.000 Srba u pljevaljskoj opštini koji sutra, najverovatnije, neće imati priliku da zajedno podelimo duhovnu radost sečenja kolača povodom praznika Velike Gospojine", rekao je Filaret.

On je rekao da je čuo da je za 2. septembar u Pljevljima zakazana sednica Skupštine opštine, povodom zabrane njegovog ulaska u Crnu Goru. Predsednik pljevaljske opštine Vukoman Golubović najavio je da će od crnogorskih vlasti zatražiti da se takva zabrana ukine.

Glavni i odgovorni urednik Internet sajta SPC Gajo Gajić rekao je danas Tanjugu da se vladika mileševski na poslednjoj sednici Sinoda saglasio sa ostalim članovima tog tela da štrajka glađu neće biti, jer to "nije hrišćanski čin".

Portparol Tribunala u Hagu Olga Kavran potvrdila je danas Tanjugu da se Filaretovo ime nalazi na spisku Saveta Evropske unije među osobama kojima se zabranjuje ulazak ne samo Crnu Goru, već i u zemlje Evropske unije.

"On je jedan od 44 osobe koje se nalaze na tom spisku", rekla je Kavranova i ponovila da je reč o spisku ljudi koji "pomažu haške begunce ili na drugi način opstruiraju ispunjenje mandata Haškog tribunala".

Crnogorske vlasti su početkom meseca vladiki Filaretu, u dva navrata, zabranile ulazak u Crnu Goru s obrazloženjem da se njegovo ime nalazi na spisku pomagača haškim optuženicima. Posle dva neuspela pokušaja ulaska u Crnu Goru, Filaret je zatražio i crnogorsko državljanstvo.

"Crnogorske vlasti su taj njegov zahtev uvrstile u redovnu proceduru", izjavio je posle dobijanja tog zahteva crnogorski ministar policije Kalamperović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.