Festival muzičkih društava Vojvodine u Rumi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2022, 13:22

Festival muzičkih društava Vojvodine u Rumi

Festival muzičkih društava Vojvodine najznačajnija je muzička manifestacija u kulturno-umetničkom amaterizmu u Vojvodini. Održava se svake godine, s tim što su jedne godine folklorni ansambli a druge godine horovi i orkestri seriozne muzike.

Manifestacija se tradicionalno, od 1964.godine održava u Rumi.

Obe koncertne večeri realizovaće se 22. i 23. oktobra u Velikoj dvorani Kulturnog centra u Rumi sa početkom u 19,00 sati.

Ove godine, budući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Festival bijenalnog karaktera, nastupaju horovi i orkestri.

Na Festivalu učestvuju sve kategorije horova: ženski (do 40 pevača), muški (do 40 pevača), kamerni (do 32 pevača), mešoviti (do 60 pevača), duhovni (do 40 pevača) i vokalni sastavi (od 8 do 16 pevača).

Horovi i orkestri samostalno biraju program izvođenja, s tim što je poželjno da izbor kompozicija bude različitog žanra i iz različitih muzičkih epoha. Takođe, poželjno je da jedna kompozicija bude iz savremenog muzičkog stvaralaštva.

Ruma je grad sa bogatom muzičkom tradicijom. Još davne 1889. godine povodom 500 godina kosovskog boja građani Rume sazvali su zbor građana na kome je izabran Odbor za proslavu ove godišnjice.

Program je održan u Ravanici i u Rumi a učestvovali su horovi – pevačka društva po starosti njihovog nastanka: pančevačko, zemunsko, vukovarsko, mitrovačko, staro-bečejsko, velikobečkerečko, kikindsko, rumsko, sentomaško, novosadsko, šidsko, mokrinsko i futoško pevačko društvo.

Bila je to prva velika smotra horova u Vojvodini, a verovatno i u Srbiji.

Veoma žalimo što poslednjih godina jedan broj izuzetno kvalitetnih horova i orkestara, uprkos velikoj želji i potrebi da se susreću i nadmeću sa drugim ansmablima, ne mogu da dođu na festival jer ne mogu da obezbede sredstva za putne troškove. To će svakako uticati da veličanstvena svetkovina horskog pevanja i muziciranja bude umanjena.

Žiri u sastavu: Zoran Mulić,kompozitor - redovni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Vesna Kesić Krsmanović, dirigent - dirigent Hora Opere Srpskog narodnog pozorišta i Božidar Crnjanski, dirigent - vanredni profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu dodeliće zlatna, srebrna i bronzana festivalska odličja.

U cilju unapređenja horskog stvaralaštva u pripremi je i organizacija Specijalističkog seminara za dirigente horova. Seminar je akreditovan u Zavodu za unapređenje obrazovanja Republike Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Festival muzičkih društava Vojvodine u Rumi

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 18.Okt.2022

RUMA – Festival muzičkih društava Vojvodine najznačajnija je muzička manifestacija u kulturno-umetničkom amaterizmu u Vojvodini. Održava se svake godine, s tim što su jedne godine folklorni ansambli a druge godine horovi i orkestri seriozne muzike. Manifestacija se tradicionalno, od 1964.godine...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.