Fejt se nada decentralizaciji i na severu Kosova

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt se nada decentralizaciji i na severu Kosova

Medjunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt izjavio je danas u Gračanici da decentralizacija na Kosovu predstavlja "ustavni razvoj" za dugoročnu dobrobit srpske zajednice.

"Mi se nadamo da će to (decentralizacija) da se proširi i na sever(Kosova)", rekao je Fejt novinarima posle sastanka predstavnika Medjunarodne upravljačke grupe sa predsednikom novoformirane opštine Gračanica Bojanom Stojanovićem.

Fejt je rekao da želi da se gradjani severa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosova zainteresuju za to što je postignuto u opštinama koje su formirane decentralizacijom južno od Ibra.



"Uspesi decentralizacije južno od Ibra pokazaće gradjanima na severu Kosova koje su to značajne dobrobiti za srpsku zajednicu u smislu jačanja, preuzimanja nadležnosti, kvaliteta usluga koje će dobijati od svojih opštinskih uprava", rekao je on.


Te novoformirane opštine deluju u sistemu vlasti Vlade Kosova.

Fejt je dodao da decentralizacija na Kosovu nije "eksperiment" nego prilika ponudjena srpskoj zajednici na Kosovu.

Do sada smo stekli utisak, rekao je Fejt, da su kosovki Srbi voljni da se angazuju i da uberu dobre polodove i dobrobit koju donosi decentralizacija.

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Sadri Ferati rekao je novinarima da su u novim opštinama uspostavljene čvrste opštinske strukture da bi omogućile "dobar i kvalitetan život svih gradjana".



"Nadamo se da će biti nastavljeno izvodjenje svih tih projekata(decentralizacije) i u drugim delovima Kosova, a takodje i na severu", rekao je Ferati.


Predsednik Opštine Gračanica Bojan Stojanović je rekao novinarima da današnja poseta Medjunarodne upravljačke grupe mnogo znači Gracanici.

"Danas su svet i Evropa u Gračanici. Danas razgovaramo o tome šta je to što smo od šanse uspeli da materijalizujemo i šta će doneti boljitak gradjanima. Isto tako razgovaramo i o tome šta su to izazovi sa kojima još treba da se suočavamo", rekao je Stojanović.

Medjunarodnu upravljačku grupu čini tridesetak diplomata iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova.

Tokom dana članovi Medjunarodne upravljačke grupe, kako je najavljeno, razgovaraće sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiuom i drugim predstavnicima kosovskih institucija.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fejt se nada decentralizaciji i na severu Kosova

Izvor: Blic, 14.Jun.2010

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt izjavio je danas u Gračanici da decentralizacija na Kosovu predstavlja "ustavni razvoj" za dugoročnu dobrobit srpske zajednice..."Mi se nadamo da će to (decentralizacija) da se proširi i na sever(Kosova)", rekao je Fejt novinarima posle sastanka...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.