Fejt ostaje još šest meseci

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 12.Feb.2010, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt ostaje još šest meseci

PRIŠTINA - Zemlje Evropske unije su se složile da Piteru Fejtu produže mandat na još šest meseci u svojstvu specijalnog izaslanika EU za Kosovo i ta odluka će biti ozvaničena 22. februara tokom susreta ministara EU.

Iako su postojale spekulacije da će članice EU koje se protive nezavisnosti Kosova praviti problem oko produžetka mandata Pitera Fejta na mestu specijalnog izaslanika EU za Kosovo, to se, međutim, nije desilo, prenosi prištinski list Koha ditore, koji ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << su se svi složili da holandskom diplomati produže mandat za još šest meseci.

Ova odluka biće formalizovana na narednom sastanku ministra EU, koji će biti održan 22 februara. Nekoliko zemalja EU, poput Španije, prema diplomatskim izvorima, izrazilo je sumnju da Piter Fejt, zbog toga što ima i poziciju Međunarodnog civilnog predstavnika, koji podržava nezavisnost Kosova, ne može da predstavlja i EU, koja treba da bude neutralna u vezi sa statusom Kosova.

Međutim, ove razlike su prevaziđene unutar EU. Nekoliko diplomatskih izvora navelo je da su važnu ulogu u tome odigrale Sjedinjene Američke Države. Američki izvori su i ranije rekli za Koha ditore da u kontaktima sa Španijom, pokušavaju da pronađu jedan modus vivendi po kojem - iako Španija sa još nekim zemljama ne priznaje Kosovo - ne ometaju angažovanje EU u pružanju pomoći za razvoj Kosova.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.