Izvor: Blic, 28.Feb.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt: Nema podele Kosova, biće specijalne veze s Beogradom

Specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt izjavio je danas u Beču da neće doći do podele Kosova već da će biti uspostavljene specijalne veze između Beograda i srpske manjine u pokrajini koja je proglasila nezavisnost 17. februara. Premijer Srbije Vojislav Koštunica tvrdi da je danas u Beču ilegalno formirana Međunarodna upravljačka grupa za sprovođenje plana Martija Ahtisarija na Kosovu i Metohiji, što predstavlja najbrutalnije kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bezbednosti i Ustava Srbije.

"Prema planu izaslanika UN Martija Ahtisarija predviđena je decentralizacija uz stvaranje novih opština u prilog srpskih zajednica, ali neće biti podele zemlje, to nije predviđeno", rekao je Fejt novinarima, prenosi agencija AFP.

"Biće specijalnih veza između Beograda i srpskih zajednica i mi mislimo da je to vrlo realističan pristup koji odražava sadašnje stanje", dodao je on.

Fejt je govorio posle osnivačkog sastanka Međunarodne upravljačke grupe (ISG) koja uključuje 15 zemalja koje su priznale novu državu, i koja će biti zadužena za nadgledanje nezavisnosti Kosova.

Agencija dodaje da je osnivanje ove grupe predviđeno u Ahtisarijevom planu koji je predstavljen prošlog aprila ali koji nisu usvojile Ujedinjene nacije zbog odbijanja Moskve da prihvati nezavisnost srpske pokrajine.

Fejt, koji je na sastanku imenovan za Visokog međuarodnog civilnog predstavnika za Kosovo, podsetio je da će pobornici nezavisnosti da se oslanjaju na Athisarijev plan pri uspostavljanju nove države Kosovo.

"Ovaj plan će pomoći Kosovu da se razvije u stabilnu, multietničku i demokrastsku državu u srcu Evrope", rekao je Fejt i dodao da će ta država doprineti "obezbeđivanju stabilnosti" na Balkanu.

Fejt je takođe rekao da su vlasti u Prištini prihvatile da "garantuju prava manjinama" u novoj državi kao i da obezbede sigurnost za kulturnu i versku baštinu svih zajednica. Upravljačka grupa je ponovila šta se neće tolerisati.

"Nećemo dozvoliti bilo kakvo nasilje i da bi to obezbedili međunarodno prisustvo će biti u celoj zemlji, sloboda kretanja mora da bude obezbeđena na celoj teritoriji i nećemo prihvatiti formiranje bilo kakvih paralelnih institucija na teritoriji Kosova."

Na pitanje o situaciji na severu Kosova, na granici sa Srbijom gde su izbili konflikti posle proglašenja nezavisnosti, Fejt je rekao da je "situacija tamo trenutno teška" i da ne odgovara "željenom stanju" i dodao da su zvaničnici EU na terenu gde i dalje traže lokaciju za njihovu kancelariju u toj oblasti.

Koštunica: Grupa za Kosovo ilegalno formirana

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je danas u Beču ilegalno formirana Međunarodna upravljačka grupa za sprovođenje plana Martija Ahtisarija na Kosovu i Metohiji, što predstavlja najbrutalnije kršenje međunarodnog prava, Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti i Ustava Srbije, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

"Ova samovoljna i ilegalna Međunarodna upravljačka grupa postavila je Pitera Fejta na nepostojeće mesto međunarodnog civilnog predstavnika", navedeno je u saopštenju predsednika vlade.

Koštunica je ukazao da je neophodno da se generalni sekretar UN Ban Ki Mun, koji je nadležan za sprovođenje Rezolucije 1244, oglasi i saopšti ko je, kada i na osnovu kojeg pravnog osnova doneo odluku da se za Pokrajinu koja je pod upravom UN, formira samozvana Međunarodna upravljačka grupa i odredi međunarodni civilni predstavnik za sprovođenje Ahtisarijevog plana.

"Ovde se radi o goloj politici sile i najgrubljem pravnom nasilju prema državi Srbiji koja je članica UN i za koju mora da važi Povelja UN. Nasilje koje se svakog dana sve više vrši nad Srbijom mora odmah prestati", istakao je premijer.

Varma: Na Kosmetu nema prenosa ovlašćenja sa UNMIK-a

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Brendan Varma demantovao je danas u Njujorku tvrdnju specijalnog predstavnika Evropske unije Pitera Fejta da je počeo proces prenošenja ovlašćenja sa Misije UN u pokrajini na misiju EULEX.

"U ovom trenutku misija UN nije ušla u tranzicioni period. Mi smo i dalje na terenu, onako kako smo to bili od 1999", naveo je portparol Varma i dodao da će UNMIK nastaviti da obavlja dužnost koja mu je poverena rezolucijom 1.244, "sve dok Savet bezbednosti ne odluči drukčije".

Zvaničnik UN je ukazao i da Savet bezbednosti jedini može da donese odluku i o prestanku mandata UNMIK i priznao da oko toga postoje podele u najuticajnijem telu UN.

"Mi bismo naravno pozdravili saglasnost o tom problemu, ali je Savet trenutno duboko podeljen. Stav generalnog sekretara je da će naša misija delovati na Kosovu, sve dok nam Savet bezbednosti ne kaže da prestanemo", naveo je Varma za britansku medijsku kuću BBC, uz objašnjenje da je UNMIK "jedinstvena" baš po tome što kraj njenog mandata nije utvrđen.

"O okončanju te misije odlučuje Savet bezbednosti - moraćemo, dakle, da čekamo na njegov signal", ponovio je Varma.

Upitan od koga dobija instrukcije šef UNMIK Joakim Riker, imajući u vidu podele u Savetu bezbednosti, Varma je precizirao da su Ban Ki mun i njegov pomoćnik za mirovne operacije naložili svom predastavniku u pokrajini da i dalje radi svoj posao i da "učini sve što može da na Kosovu očuva stabilnost i bezbednost svih njegovih žitelja". Banov portparol je takođe rekao da za sada nije zakazana nova sednica Saveta bezbednosti o Kosmetu.

Pošto Rusija, koja u martu predsedava Savetom bezbednosti, napravi dnevni red za taj mesec, biće poznato kada će se i u kom formatu raspravljati o južnoj srpskoj pokrajini. Varma je odbacio i spekulacije o navodnom pismu koje je Ban Ki mun poslao u Brisel, kojim obaveštava o nepostojanju saglasnosti u Savetu bezbednosti oko slanja misije EULEX.

BBCistovremeno prenosi informacije iz neimenovanih izvora u UN da EU uporno traži od generalnog sekretara da lično odobri zamenu UNMIK sa EULEX-om.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.