Fajon: Smanjenje izbornog cenzusa tik pred izbore opasna taktika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jan.2020, 21:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajon: Smanjenje izbornog cenzusa tik pred izbore opasna taktika

Predsedavajuća Delegacijom Evropskog parlamenta za Srbiju Tanja Fajon kaže da je iznenađena i zabrinuta idejom o smanjenju izbornog cenzusa.

”Radikalne promene izbornih pravila tako blizu izbora su veoma opasna taktika”, uverana je Fajon.

Ona za Tanjug rekla da se na takve promene generalno ne gleda kao na dobru praksu i smatra da ozbiljno mogu da uzdrmaju poverenje u izborni proces. Fajon podseća da se o spuštanju izbornog praga nije govorilo tokom jesenjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dijaloga sa predstavnicima bilo koje političke partije u Srbiji.

Ona tim povodom ukazuje i na EU pravila za posmatranje izbora.

”Ako su kasne izmene neophodne, o tome treba da postoji širok dogovor među svim učesnicima izbora, a sve promene moraju biti dobro predstavljene”, kaže Fajon.

Tanja Fajon napominje da se postavlja i pitanje da li političke partije i glasači mogu blagovremeno i na pravi način da se upoznaju sa izmenjenim pravilima.

”Teško. Pre će doći do otvaranja pitanja da li su izbori fer izbora”, smatra Fajon.

Ona podseća da je izborni prag od pet procenata uveden 1992. godine i smatra da bi trebalo razmotri zašto je to tada urađeno.

Predsedavajuća Delegacijom EP za Srbiju i članica tima za posredovanje u Interpartijskom dijalogu kaže da evropski parlamentarci još čekaju detaljne informacije od srpskih kolega o primeni dogovorenog tokom jesenjih sastanaka.

”Samo tri mesta u REM su popunjena. Još čekamo dva člana, a tu se ništa ne dešava. Još je rano za ocene, ali posmatramo dešavanja u Srbiji i u bliskom kontaktu smo sa našim evropskim i srpskim sagovornicima”, navodi Fajon.

Povodom izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se izbori neće održati 3. maja, što je inače poslednji termin za odlaganje izbora u ustavnim okvirima, a što je prema Vučićevim rečima, između ostalih zahtevala i ona, Fajon kaže:

”Mi nikada nismo rekli da to treba da bude 3. maj. On je prvo govorio o martu, zajedno sa lokalnim izborima. Onda smo došli do poslednjeg mogućeg datuma koji Ustav i zakoni dozvoljavaju. To nije bio moj zahtev. To je bio dogovor postignut sa opozicijom koji je nakon dijaloga u decembru potvrdila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković kako bi se omogućila implementacija svih zaključaka donetih tokom međustranačkog dijaloga uz posredovanje EP”, zaključuje Fajon.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.