Izvor: B92, 13.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšel tajms o proširenju EU

London -- Visoki zvaničnici Evropske unije priznali su da je EU u opasnim vodama oko signala koje daju potencijalnim članicama.

Naime, ukoliko potencijalnim članicama uputi negativne signale, pitanje je kakve bi to poslednice moglo da ima na reforme u Turskoj, politički nestabilan Balkan ili bivše sovjetske republike, piše londonski dnevnik Fajnenšel tajms.

Uoči sutrašnjeg samita EU u Briselu, list piše da se proširenje EU često opisuje kao najuspešnija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politika EU, ali su sami evropski građani skeptični, jer se samo 45 odsto izjašnjava za proširenje.

"Kako bi umirili svoje nervozne građane, pojedini evropski političari se zalažu da se smesta definišu krajnje političke granice EU, s tezom da bi taj klub mogao da postane toliko velik da više ne može da funkcioniše", navodi "Fajnenšel tajms".

"Učesnici samita će se, po svemu sudeći, složiti o ključnom pitanju: da je potrebno ispuniti obećanja o članstvu koja je Brisel već dao Hrvatskoj i Turskoj, kao i zemljama zapadnog Balkana. Istovremeno, prisutne su duboke podele u pogledu tempa pregovaračkog procesa i njegovog konačnog ishoda", piše list.

"Poruka koju (zemlje-kandidati) dobijaju iz Brisela kao da glasi: možete da zadovoljite sve kriterijume, ali ako mi nismo uredili sopstveni ustav ili budžet ili javno mnjenje nije naklonjeno proširenju, nećemo vas pustiti da uđete", ocenio je list.

Diplomatski izvori su rekli da bi EU trebalo da nastavi pregovore o prijemu sa Turskom i zemljama zapadnog Balkana, ali se ne zna kakav će biti ishod, piše list i dodaje da je "njihov put prema Uniji nesiguran".

"Fajnenšel tajms" je naveo reči evropskog komesara za proširenje Olija Rena da Evropa ima "veliku odgovornost" za obezbeđivanje stabilnosti na zapadnom Balkanu imajući u vidu i budući status Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.