Izvor: Blic, 22.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšel tajms o izborima: Beograd bira

BBC na srpskom u današnjem pregledu britanske štampe navodi redakcijski komentar "Fajnenšel tajmsa" pod naslovom "Beograd bira".

Mogućnost da će jedan čvrstorukaš i nacionalista postati predsednik Srbije ponovo lebdi nad Balkanom. Tomislav Nikolić, istina, nije Slobodan Milošević, ali njegova pobeda predstavlja ozbiljan razlog za zabrinutost.

Najveća opanost nije mogućnost da bi Srbija zbog Kosova mogla da posegne za oružjem, već da bi mogla da preseče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << veze sa Zapadom i okrene se Rusiji.

Zapadni interesi bili bi ozbiljno ugroženi; još veću štetu pretrpeo bi region, ocenjuje "Fajnenšel tajms".

S obzirom na politiku koju sprovodi u pogledu Kosova, EU ima vrlo mali manevarski prostor i dodatno je ograničena svojim ispravnim zahtevom da Beograd izruči Hagu sve optužene, pre nego što počne pravo približavanje Briselu.

Pa ipak, podvlači "Fajnenšel tajms", EU mora da učini sve što može.

Borisu Tadiću mora da pruži najbolju moguću šansu za pobedu u drugom krugu izbora tako što će sa Beogradom smesta potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Takođe mora da učini ustupke na polju pomoći, trgovine i viza, kako bi pokazala Srbima da su deo njene vizije Evrope.

No najvažniju odluku moraju da donesu sami Srbi.

Mogu da prihvate gubitak Kosova i sa njim budućnost u EU.

S druge strane, mogu da se razbesne u pogledu Kosova - u tom slučaju mogu da biraju između izolacije i nestalne ruske ljubavi.

Na političkim liderima u Beogradu je da donesu ispravnu odluku, zaključuje "Fajnenšal tajms".

Tajms: I Evropa potencijalno gubi

Ako Srbija na predsedničkim izborima okrene leđa Evropi, gubi i Evropa, piše današnji "Tajms".

Evropska unija je bila preterano samouverena, misleći da Srbija blefira i da samo evropska budućnost može da joj bude privlačna.

Ukoliko Srbi ipak ubedljivo odbace evropski put, posledice tog poteza će biti zabrinjavajuće, jer će ojačati uticaj razgoropađene Rusije, a deo Balkana ostaviti u krhkoj izolaciji.

I Rusija je u poslednjim mesecima mandata predsednika Putina sve izolovanija, i pri tom sve agresivnija i spremnija da se svađa sa EU - oko energenata, oko Irana, oko Britanskog saveta.

Nadajmo se da će srpski birači i lideri imati dovoljno zdravog razuma da se opredele za EU, piše "Tajms".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.