Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšel tajms: Moguće ponovno nasilje protiv Srba na Kosovu

London -- Vlade zemalja Evropske unije moraju se ponovo fokusirati na Balkan, ili će u suprotnom na Kosovu eksplodirati novi etnički sukobi, poručio je liderima Unije visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana. Londonski dnevnik "Fajnenšel tajms" u subotu piše da je Solana to rekao na jučerašnjoj zatvorenoj sednici na samitu EU u Briselu, posle njegove posete Kosovu 24. marta koja je usledila nakon prošlonedeljnog trodnevnog nasilja u pokrajini. Solana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je takođe najavio da će imenovati specijalnog predstavnika za Kosovo.

Vođe EU bile su iznenađene brzinom i koordinacijom etnički motivisanih nereda na Kosovu, piše FT i dodaje da bi "nasilje protiv Srba, prema obaveštajnim izveštajima, moglo ponovo da izbije". "EU će morati da se istinski fokusira na Kosovo", prenosi britanski dnevnik reči neimenovanog evropskog zvaničnika koji je upozorio da je Unija sebi dopustila da pažnju sa Kosova skrene na Bliski istok i da tamo šalje svoje najbolje diplomate.

Nakon posete Kosovu, Solana i evropski komesar Kris Paten rekli su liderima Unije da je među tamošnjim Srbima zavladala atmosfera straha i da oni više ne veruju KFOR-u i UNMIK-u da će ih zaštititi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.