Izvor: B92, 12.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšel tajms: Koštunici treba ostaviti manevarski prostor

London -- Ratni zločinci moraju biti kažnjeni i Srbija mora da sarađuje sa Haškim tribunalom, ali bi novom premijeru Vojislavu Koštunici trebalo ostaviti malo manevarskog prostora kako bi se izbegla politička nestabilnost na Balkanu, ocenio je britanski "Fajnenšel tajms". Navodeći da je "novi nacionalistički premijer Srbije" već bacio rukavicu Zapadu, saopštivši da saradnja sa Hagom nije prioritet, list dodaje da Zapad mora da izbegne automatsku reakciju.

Zapad mora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da podrži Haški tribunal u borbi za pravdu, ali i da izbegne rizik novog naleta političke nestabilnosti na Balkanu, navodi se u readkcijskom komentaru od 10. marta.

Podsećajući da je u Beogradu počelo suđenje za ratne zločine u Vukovaru, list navodi da srpski zvaničnici to vide kao dokaz spremnosti da se ratnim zločinima bave kod kuće, dok Tribunal kaže da glavnim osumnjičenima, kao što su Radovan Karadžić, Ratko Mladić i nekoliko visokih srpskih zvaničnika, može biti suđeno samo u Hagu, daleko od pritisaka sa Balkana. Tribunal bi, dodaje list, mogao da razmotri da pomogne Koštunici da sarađuje, tako što će mu, na primer, ponuditi da se neka suđenja održe u zemlji.

U pitanju je, zaključuje list, stabilnost Srbije, a time i stabilnost čitavog regiona. Privođenje ratnih zločinaca pravdi jeste važno, ali je važno i vezivanje zemalja bivše Jugoslavije za EU. Istinski mir neće stići na Balkan ako su Karadžić i njemu slični na slobodi. Ali neće ga biti ni ako Srbi ostanu izlovan i kivan narod, plen ultranacionalizmu i zločinu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.