Fajman: Puna saradnja Srbije sa Hagom

Izvor: S media, 19.Nov.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajman: Puna saradnja Srbije sa Hagom

Austrijski kancelar i lider SPO Verner Fajman istakao da smatra da postoji puna saradnja Srbije s Haškim tribunalom, i naglasio da se Austrija zalaže za što bržu primenu Prelaznog sporazuma EU i Srbije.

"Austrija je uvek podržavala evropske ambicije tih zemalja i unutar Eevropske unije se za to zalagala. Vizna liberalizacija je pri tom važna mera kako bi se evropska perpsketiva konkretizovala i srpskom stanovništvu pokazalo da je put u EU realan", ocenio je Fajman. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

On je rekao da je "za pretpostaviti je da će Savet ministara unutrašnjih poslova EU u Briselu, krajem novembra, doneti odgovarajuću odluku. Time će u buduće svi srpski državljani lakše moći da putuju u EU", istakao je kancelar upitan da li podržava ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

"Moj stav, kao kancelara Republike Austrije, jeste da tehnički preduslovi za viznu liberalizaciju moraju biti ispunjeni. Da bi taj proces uspešno napredovao Austrija rado, kao i u prošlosti, želi da da svoju podršku", podvukao je Fajman u vezi sa stavom pojedinih austrijskih partija da je u viznu liberalizaciju trebalo uključiti Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Na pitanje kako komentariše nameru Srbije da do kraja godine preda zahtev za prijem u EU, austrijski kancelar je naglasio da smatra da je "važno da se ide korak po korak".

"Važan sledeći korak je stupanje na snagu Prelaznog sporazuma EU i Srbije", ukazao je on.

"Prelazni sporazum, kako iz ugla austrijske Vlade, tako i iz ugla poslanika Socijaldemokratske partije Austrije u Evropskom parlamentu predstavlja važan medjukorak u približavanju Srbije EU. Austrijska Vlada je veoma obradovana što je srpska Vlada evropsku integraciju definisala kao jedan od svojih glavnih ciljeva i zato podržava što skoriju primenu Sporazuma. Srbija je time pokazala dobru volju", rekao je Fajman.

Prema njegovim rečima, Srbija je izručenjem Radovana Karadžića dokazala, da ozbiljno shvata medjunarodne obaveze.

"Prema mom mišljenju postoji puna saradnja s Haškim tribunalom. Ona sada mora biti nastavljena i posle izručenja Karadžića. Kao što sam rekao iz pogleda Austrije je vreme zrelo za stupanje na snagu Prelaznog sporazuma", ocenio je austrijski kancelar.

On je podvukao da će austrijska Vlada, kao i do sada, zajedno sa državama članicama EU koje imaju isto mišljenje unutar Unije konsekventno raditi na uveravanju i nadam se da ćemo doći uskoro do pozitivnog rezultata".

Upitan da li će se za deblokadu Prelaznog sporazuma zalagati već na Samitu koji počinje večeras u Briselu, Fajman je objasnio da će na tom dvodnevnom sastanku šefova država i vlada EU u prvom planu biti pitanje postavljanja na nove funkcije - predsednik Saveta EU, kao i visokog predstavnika za spoljnu politiku EU - uspostavljene Lisabonskim sporazumom.

"Pošto zapadni Balkan za Austriju predstavlja jedan spoljnopolitički prioritet, ja se redovno zalažem da se angažovanje EU na zapadnom Balkanu jasno podvuče", rekao je šef austrijske Vlade.

"Stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma je važan korak kako bi se EU učinila delotvornijom. Osim toga je, medjutim, jasno da je pristupanje država Balkana moguće tek, kada budu ispunile sve utvrdjene kriterijume. Svaka država će pri tom biti ocenjivana na osnovu svojih individualnih reformskih koraka", ocenio je Fajman.

"Pošto te država za Austriju imaju jasnu evropsku perspektivu mogu, u prevazilaženju tih reformi, biti sigurne u našu podršku. Austrijska preduzeća i banke su snažno zastupljene u regionu i posebno u ekonomsko teškim vremenima usaglašavanje i saradnja su važni kako bi se, prilikom ekonomskog oporavka, mogle koristiti zajedničke šanse", zaključio je Fajman.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.