Izvor: B92, 23.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fabrike plaćaju eksploataciju vode

Beograd -- Da li novi vlasnik "Knjaza", osim fabrike i robne marke, dobija automatski i pravo eksploataciju izvora mineralne vode?

Kupovinom fabrike ne kupuje se automatski i pravo na vodu objašnjava Nikola Marjanović, direktor direkcije za vode pri ministarstvu poljoprivrede: "Nema koncesije, ima samo korišćenje sirovina, te se sirovine, mineralna voda, plaćaju državi i ta cena je promenljiva kategorija".

Za korišćenje mineralne vode plaća se državi 60 para >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po litri, što bi kako se saznaje uskoro moglo biti i znatno više. Da bi neko dobio odobrenje za izgradnju fabrike vode, prvo mora da se prijavi Ministarstvu za nauku i životnu sredinu da se voda istraži. Nakon dobijenih pozitivnih rezultata potrebno je od Ministarstva rudarstva i energetike dobiti odobrenje za eksploataciju kaže Dejan Rajković, pomoćnik ministra u sektoru za rudarstvo i geologiju: "Ukoliko ispunjava sve ostale uslove, lokalna samouprava mora da da svoje mišljenje, Ministarstvo za nauku i zaštitu životne sredine, da li zadovoljava vodoprivredne uslove. Tada im se izdaje odobrenje i tada se može krenuti u gradnju postrojenja. Kada se završi projekat, potpisuje se ugovor".

Iako je prošle godine usvojen Zakon o koncesijama, tj. zakupu prirodnih dobara na određeno vreme, uredba o njegovom sprovođenju još nije doneta, pa se zakon ne sprovodi. Međutim, problem je i što država nije precizirala koji prirodni resursi su zaštićeni, a koji se mogu davati pod zakup kaže profesor Rudarsko geološkog fakulteta sa Instituta za hidrogeologiju Mihailo Milivojević: "Sada nemamo spisak, pa da kažemo: ta i ta voda, taj i taj izvor se ne može ni pod kakvim uslovima za sledećih 10 ili 5 godina staviti ili dati nekom za komerijalnu eksploataciju. Najveći profit se dobija proizvodnjom flaširanih voda".

Milivojević kaže da bi listu prioriteta koji se resursi mogu davati na korišćenje trebalo da napravi Uprava za zaštitu životne sredine, jer država mora voditi računa o održivost resursa i sudbini budućih generacija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.