Izvor: B92, 28.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FT: Srpske vlasti uputile oštru poruku protiv nezavisnog Kosova

London -- Britanski dnevnik "Fanenšel tajms" u tekstu od četvrtka, u kome piše o usvajanju Deklaracije o Kosovu u Skupštini Srbije, ocenjuje da je srpsko političko vođstvo na sednici parlamenta u sredu oštro verbalno napalo secesioniste na Kosovu koji žele nezavisnost Pokrajine. Oštre reči su uputio je i srpski parlament i premijer Srbije Zoran Živković, koji je rekao da će se srpske vojne i policijske snage "jednog dana vratiti" na Kosovo, ali nije predložio nikakav korak koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi vodio vraćanju tih snaga u Pokrajinu. Vlasti u Beogradu, koje žele približavanje sa NATO-om, suočavaju se sa sve većim nezadovoljstvom javnosti zbog nasilja na Kosovu i u južnoj Srbiji, a atmosfera nasilja u Pokrajini sprečava i otvaranje dijaloga između Beograda i Prištine.

Uprkos oštrim rečima, Živković kaže da je Vlada Srbije spremna da dijalog sa Vladom premijera Kosova Bajrama Redžepija počne "u narednih nekoliko nedelja". Srbija će, međutim, možda biti primorana da ostane bez Kosova, kada misija međunarodne uprave bude okončana u Pokrajini, piše list. Mogući scenarijo rešenja statusa Kosova, koje razmatraju kreatori politike, uključuju nezavisnost i podelu Pokrajine po etničkoj liniji. Za predlog o nezavisnosti Kosova biće potrebna snažna podrška u Vašingtonu i drugim ključnim prestonicama, piše FT.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.