(FOTO) ZBOG DOLASKA VUČIĆA: Protest ispred ambasade Srbije u Sarajevu

Izvor: Kurir, 08.Jan.2016, 17:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(FOTO) ZBOG DOLASKA VUČIĆA: Protest ispred ambasade Srbije u Sarajevu

SARAJEVO - Predstavnici dve nevladine organizacije, Bošnjačkog i Antidejton pokreta, Sejfudin Tokić i Nihad Aličković, predali su danas zahtev ambasadoru Srbije u BiH Stanimiru Vukićeviću da premijer Srbije Aleksandar Vučić u subotu ne ide u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske, jer je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS.

Ispred zgrade ambasade Srbije u Sarajevu okupilo se nekoliko aktivista tih organizacija i postavljen je transparent na kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je ispisano "Vučiću, kakav je pogled sa Jevrejskog groblja?!".

U zahtevu je navedeno da Vučić treba da otkaže dolazak na proslavu Dana Republike Srpske zbog, kako se naglašava, nepoštovanja institucija BiH, kršenja medjunarodnog prava i činjenice da je proglašenje Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine "bio uvod u zločine i genocide".

Kapija ambasade Srbije je ostala zatvorena. Iz ambasade Srbije nisu reagovali na protest, ali su, kako prenose sarajevski mediji, primili pismo organizatora.

"Tražimo da se obratite Vladi Srbije kako bi se opozvao Aleksandar Vučić koji namerava 9. januara da obeleži ono što je i sam stvarao sa Jevrejskog groblja 1992. godine", rekao je Nihad Aličković, predstavnik Antidejton pokreta, prilikom uručivanja pisma na kapiji Ambasade.

Jevrejsko groblje je lokacija u Sarajevu koju su tokom rata držale srpske snage i koja je bila jedna od linija razdvajanja zaraćenih strana.

"U svakoj državi postoje ljudi koji krše ustav, koji deluju nezakonito, ali nikada iz susedne države ne dolazi neko ko će podržavati te aktivnosti", rekao je predstavnik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić.

POŠTOVANI...Danas u 11:30 sati održali smo press konferenciju ispred ambasade Srbije u Sarajevu, te predali ambasadi...

Autor: Beta

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

(FOTO) ZBOG DOLASKA VUCICA Protest ispred ambasade Srbije u Sarajevu

Izvor: medio.rs, 08.Jan.2016

SARAJEVO - Predstavnici dve nevladine organizacije, Bošnjačkog i Antidejton pokreta, Sejfudin Tokić i Nihad Aličković, predali su danas zahtev ambasadoru Srbije u BiH Stanimiru Vukićeviću da premijer Srbije Aleksandar Vučić u subotu ne ide u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske, jer je...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.