FOND ZA HUMANITARNO PRAVO: Odluka o neizručenju suprotna obavezi saradnje sa Hagom

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2016, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOND ZA HUMANITARNO PRAVO: Odluka o neizručenju suprotna obavezi saradnje sa Hagom

Fond za humanitarno pravo ocenio je danas da je odluka Odeljenja za ratne zločine, prema kojoj nisu ispunjeni zakonski uslovi za izručenje troje radikala Haškom tribunalu, suprotna obavezi Srbije da sarađuje sa Tribunalom.

Ta nevladina organizacija u saopštenju navodi da u tri identična slučaja iste zakonske pretpostavke nisu predstavljale smetnju za hapšenje i predaju okrivljenih za isto krivično delo Tribunalu.

FHP smatra zato da je odluka o neizručenju "političkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << oportunizma" vlasti, a da su, utisak je, postupci i tumačenja Vlade Srbije u vezi sa pomenutim nalogom za hapšenje u velikoj meri odredili odluku sudskih organa.

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je 19. maja 2016. godine pravosnažnu odluku kojom se odbija zahtev Tribunala za izručenje članova SRS Vjerice Radete, Jova Ostojića i Petra Jojića optuženih za pritisak na svedoke u postupku protiv Lidera SRS Vojislava Šešelja.

Sud je obrazložio da nisu ispunjene pretpostavke iz Zakona o saradnji sa Haškim tribinalom.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.