FINI: NEMA ULTIMATIVNIH ROKOVA ZA SRBIJU

Izvor: Kurir, 08.Feb.2012, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FINI: NEMA ULTIMATIVNIH ROKOVA ZA SRBIJU

Suština je da tehnički razgovori između Beograda i Prištine budu nastavljeni i da pokažu makar male korake napred, rekao je Fini

BEOGRAD - Predsednik donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini rekao je danas u Beogradu da postizanje do kraja nedelje dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine nije uslov bez koga Srbija ne može ići dalje u procesu evropskih integracija.

"Nemam obaveštenje da je to uslov bez koga se ne može ići dalje. Suština >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je da tehnički razgovori budu nastavljeni i da pokažu makar male korake napred. Dakle, nema takvih ulitmativnih rokova ni ultimatuma", rekao je Fini na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom srpske skupštine Slavicom Đukić-Dejanović.

Đukić-Dejanovićeva je, odgovarajući na pitanje novinara da li su tačne informacije da je rok za postizanje dogovora o regionalnom predstavljanju Prištine kraj nedelje, odgovorila: "Ja nemam takvih informacija".

Fini je naglasio da, kada se radi o rešenju pitanja Kosova, niko u EU ne može da prenebregne činjenicu da više od 90 odsto stanovnika severa Kosova pripada srpskom narodu, kulturi i jeziku. "To nije neko mišljenje, to je činjenica".

"Polazeći od toga, svi imaju obavezu da pokušaju da razumeju obe strane i da nastoje da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane, a koje će se bazirati na činjenicama", poručio je italijanski zvaničnik. On je istakao da je donji dom italijanskog parlamenta ubeđen da Beograd ima jake argumente na osnovu kojih traži da mu bude odobren status kandidata za članstvo u EU, ocenivši da su svi važni koraci na tom putu učinjeni.

"Svi važni koraci su učinjeni u onim uobičajenim procedurama, vođenim između evropskih institucija i Beograda. Mislim da mogu da kažem: ispiti su završeni i položeni", poručio je Fini. On je dodao da je dodela statusa kandidata Srbiji na samitu Evropskog saveta 1. marta "svakako u interesu Srbije, ali i u interesu EU, jer to otvara novu fazu u postizanju stabilnosti ovog regiona i doprinosi sveukupnom poboljšanju odnosa". Predsednica Skupštine Srbije navela je da se treći put u ovom skupštinskom mandatu sastaje sa Finijem, i da su njih dvoje konstatovali "realno dobre političke i ekonomske odnose dve zemlje". Fini je dodao da je njihov treći sastanak dokaz dobrih i intenzivnih bilateralnih odnosa, naglašavajući da dve zemlje, pored političkih, imaju dugu tradiciju saradnje u kulturi, nauci i ekonomiji.

Slavica Đukić-Dejanović je podsetila da u Srbiji funkcioniše više od 200 italijanskih "subjekata", koji zapošljavaju više od 20.000 građana Srbije, kao i da je Italija treća po trgovinskoj razmeni sa Srbijom i da spada u pet zemalja koja su najviše investirale u nju. Đukić-Dejanovićeva je zahvalila Finiju za iskrenu podršku Italije na evropskom putu Srbije i navela da o dubokom prijateljstvu dve zemlje svedoče i mnoge značajne italijanske donacije u ranijem, teškom periodu zemlje. Fini se nalazi u jednodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje je razgovarao i s predsednikom Borisom Tadićem, a očekuju se i njegovi susreti sa predsednicima poslaničkih grupa i potpredsednikom vlade Ivicom Dačićem.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.