FH: Mediji delimično slobodni

Izvor: B92, 02.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FH: Mediji delimično slobodni

Beograd -- Srbija je u izveštaju organizacije Fridom haus ocenjena kao zemlja sa delimično slobodnim medijima.

"Ustav odnedavno nezavisne Srbije, usvojen u oktobru 2006, garantuje slobodu medija. Međutim, vlada, vlasnici medija, lokalni zvaničnici i poslovni ljudi i dalje nastavljaju da vrše nedopušten pritisak na novinare", navodi Fridom haus. Pristup internetu je neometan, ali vlasti selektivno nadziru elektronsku poštu i onlajn komunikaciju oko 14 odsto stanovništva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije koje koristi internet, ocenjuje se u studiji.

Navodi se i da je srpski parlament, uprkos međunarodnoj kritici i primedbama nevladinih organizacija, usvojio amandmane kojima je srpsku radiodifuznu agenciju finansijski i politički vezao za vlasti i kojima su savetu te agencije data velika diskreciona ovlašćenja.

U studiji piše da su mediji u Srbiji aktivni u širenju različitih političkih stavova, ali i da novinari povremeno vrše autocenzuru i da mnogi izbegavaju delikatne političke teme.

Navodi se i da su medijske organizacije i novinari u Srbiji povremeno bili meta uznemiravanja, pretnji, kao u slučaju TV B92, pa i fizičkih nasrtaja, koji su se uglavnom dešavali u manjim mestima.

U svetu je u 2006. godini došlo do kontinuiranog smanjivanja medijskih sloboda, a posebno zabrinjavajući trendovi zabeleženi su u Aziji, bivšim državama Sovjetskog Saveza i u Latinskoj Americi, pokazala je godišnji analiza nevladine organizacije "Fridom haus" sa sedištem u Njujorku.

Za 10 godina 30 stradalih

U Srbiji je od 1997. godina stradalo 30 zaposlenih u medijima, navedeno je u analizi bečkog Međunarodnog instituta za štampu IPI.

U bombardovanju RTS-a 23. aprila 1999. godine poginulo je 16 radnika te medijske kuće, a kada je u bombardovanju pogođena zgrada ambasade Kine, nastradala su dva radnika dnevnog lista "Gvanming" i dopisnik kineske agencije Sinhua, podseća se u toj analizi.

Te godine je ubijen vlasnik "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavko Ćuruvija.

Na Kosovu su 1999. snajperskom paljbom u blizini Prištine ubijeni dopisnik i fotograf nemačkog "Šterna" i njihov prevodilac, a u martu iste godine na putu Podujevo-Priština ubijen je Nenad Stojković, koji je vozio ruske novinare sa Kosova u Beograd.

Te godine ubijen je i Enver Maloku, glavni i odgovorni urednik Kosovskog informativnog centra Informatore, koji je prema podacima IPI, bio blizak tadašnjem kosovskom lideru Ibrahimu Rugovi.

Godinu dana ranije, 1998, na Kosovu je u kolima ubijen dopisnik albanskih novina "Bujku" Afrim Malići.

U septembru 2000. godine u Vučitrnu su dva napadača ubila novinarku lista "Rilindja".

Tokom 2001. godine zabeležena su poslednja ubistva novinara u Srbiji. U Jagodini je ubijen dopisnik "Večernjih novosti" Milan Pantić, koji je pisao o kriminalu i korupciji, navedeno je u analizi IPI.

Na Kosovu je ubijen Bekima Kastrati, reporter dnevnika na albanskom jeziku "Bota Sot".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.