Izvor: B92, 24.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FCC-Alpina ne odustaje od koncesije

Beograd -- Predstavnica špansko-austrijskog konzorcijuma Serena Aufvajter izjavila sinoć da ta firma neće odustati od koncesije.

"Ovo što se trenutno dešava u Srbiji povodom koncesije za izgradnju autoputa Horgoš-Požega jeste politički obračun koji nas ne interesuje", rekla je ona za RTS. Predstavnica konzorcijuma je navela da nema razloga da se bilo šta krije i da FCC-Alpina sigurno, i posle objavljivanja aneksa ugovora, neće odustati od posla.

Vlada Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na jučerašnjoj sednici jednoglasno podržala inicijativu ministra za infrastrukturu Velimira Ilića da se ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega, uključujući i anekse od interesa za javnost, objave na sajtu Vlade, a javnost ostalih aneksa će biti predmet pregovora četvorice ministara sa predstavnicima koncesionara.

To je epilog višemesečnog insistiranja predsednika Skupštine Vojvodine Bojana Kostreša i medija da se taj ugovor objavi, kao i zahteva poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Velimir Ilić je u više navrata izjavljivao "da se boji da će zbog kampanje koja se vodi, koncesionar odustati od izgradnje autoputa".

Mihajlović: Ugovor na sajtu u najkraćem roku

Kancelarija Vlade Srbije za odnose sa medijima najavila je da će ugovor o koncesiji sa aneksima staviti na sajt Vlade u najkraćem roku nakon što joj bude dostavljen u "odgovarajućoj formi".

Kako se navodi u pisanoj izjavi direktora te kancelarije Milivoja Mihajlovića, Vlada Srbije je odlučila da na sajtu objavi ugovor sa aneksima, osim dokumentacije vezane za obaveze koncesionara prema finasijskim i drugim institucijama i dokumentacije čije bi objavljivanje dovelo u pitanje realizaciju projekta.

Vlada je zadužila Ministarstvo za infrastrukturu da taj dokument pripremi za obljavljivanje u saradnju sa predstavnicima Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i regionalog razvoja, Republickog javnog pravobranilaštva i ministom bez portfelja Draganom Đilasom i uz ucesče koncesionara - konzorcijuma FCC i Alpina.

Pajtić: Formiranje komisije

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da pokrajinske vlasti još uvek nisu dobile poziv iz Vlade Srbije za sastanak na kojem bi razmatrali ugovor o koncesiji na autoput Horgoš-Požega.

Ipak, sledeće nedelje Izvršno veće Vojvodine će formirati komisiju koja će razmatrati ugovor. Bojan Pajtić naglašava da su zakonom o koncesijama vojvođanske vlasti imale pravo i obavezu da učestvuju u sklapanju ugovora.

"Tako da je izostavljane izvršnog organa iz pokrajine koji je zakonom ovlašćen da učestvuje u postupku jedno protivzakonito postupanje", kaže Pajtić.

"Ova komisija razmatraće korisnost ugovora i zakonitost pravnog posla koji je zaključen. U tome smo spremni da sarađujemo sa predstavnicima republičke vlade", rekao je on.

VSS odbacio tužbu na odluku Šabića

Dan pošto je Vlada Srbije donela odluku da se objavi ceo ugovor o koncesiji na autoput Horgoš-Požega, Vrhovni sud Srbije odbacio je tužbu Ministarstva za infrastrukturu Velimira Ilića protiv rešenja poverenika za informacije od javnog značaja.

Tim rešenjem Ministarstvu je poverenik naložio da skupštini Vojvodine dostavi kopiju ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa.

U obrazloženju odluke VSS-a navodi se da Ministarstvo za infrastrukturu ne može biti tužilac u tom sporu, jer rešenjem poverenika za informacije od javnog značaja nije rešavano o nekom pravu ili na zakonu zasnovanom interesu tog organa, već o njegovoj dužnosti da, kao nadležni organ javne vlasti, postupi po zahtevu stranke, tražioca informacije.

"Iz navedenih razloga, Ministarstvo za infrastrukturu nema pravni interes za podnošenje tužbe, a time ni legitimaciju u upravnom sporu", zaključuje se u saopštenju Vrhovnog suda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.