Evropski pokret: Uzdržanost oko srpskog dobijanja statusa kandidata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropski pokret: Uzdržanost oko srpskog dobijanja statusa kandidata

BEOGRAD - Generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić izrazila je danas uzdržanost u pogled težnji Srbije da do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Vrlo sam oprezna što se tiče dobijanja statusa kandidata za članstvo Srbije u EU ove godine. Ipak se nadam da ćemo biti u mogućnosti da apliciramo za kandidaturu, što znači da moramo da imamo neki izveštaj o uspehu u prethodnim koracima a to je implementacija Sporazuma o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stabilizaciji i pridruživanju", rekla je agenciji Beta Maja Bobić.

Ona je podsetila da je Evropska komisija u redovnom izveštaju u novembru ostavila mogućnost da Srbija ima šanse, kao i druge zemlje regiona da tokom ove godine dobije status kandidata za članstvo, kao i da tokom godine eventualno dođe do liberalizacije viznog režima.

"Činjenica je da je to iskazano kao jedna želja i mogućnost. Mnogo toga zavisi od naše vlade, od toga šta bi ona mogla da uradi na tom planu, a s druge strane i od EU koja je opterećena nekim mnogo većim globalnim i unutrašnjim problemima poslednjih meseci, pa i godina", rekla je ona.

Status kandidata je, kako je ocenila Bobić, "veoma bitna faza jer sa stanovišta integracija angažuje sva ministarstva i sve državne strukture u jedan mnogo ozbiljniji i dublji proces" integracija i pregovora o članstvu koji nisu, kako je rekla, toliko pregovori koliko proces harmonizacije, odnosno usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

"Ono što praktično može biti dobro za Srbiju dobijanjem statusa kandidata je i otvaranje nekih fondova koji su ciljano mnogo važniji za razvoj Srbije, iako možda ne veći nego dosadašnji, kao što su ruralni i regionalni razvoj", rekla je Bobić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Jeremić: Ferhagen dolazi u Beograd

Izvor: 24sata, 26.Jan.2009

Jeremić je posle razgovora sa ministrima Velike Briatnije, Nemačke, Rumunije i drugih članica Evropske unije, dobio potvrdu za spremnost EU da pomogne Srbiji u ostvarivanju prioritetnog cilja - dobijanja statusa kandidata za članstvo u EU do kraja 2009. godine.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.