Izvor: B92, 02.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropske integracije SCG u 2005.

Beograd -- U aprilu je dobijena pozitivna Studija o izvodljivosti, dok su u novembru počeli pregovori o Sporazumu i stabilizaciji sa EU.

Iako se 2005. može oceniti kao vrlo uspešna po pitanju približavanja SCG sa Unijom, njen početak takav ishod nije nagoveštavao. Zbog nesaradnje sa Hagom početkom prošle godine rad na Studiji izvodljivosti bio je odložen.

Pozitivna ocena stigla je u aprilu pošto se ta saradnja značajno poravila u vidu dobrovoljnih predaja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Od tada su kontakti Beograda i Brisela intenzivirani da bi kraj godine dočekali sa već uspešno završene dve runde pregovora u okirvu sledećeg stepenika - Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Direktorka vladine kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević s pravom kaže da su evropske integracije najuspešnije.

Šta je sve na putu ka EU potrebno uraditi? Da nisu u pitanju samo papiri, zakoni, finansijsko uređenje, najilustrativnije je pojasnio potredsednik vlade Miroljub Labus. Svestan da je poljoprivreda ključna karta Srbije na putu ka Briselu, on je rekao da je neophodno povećati zdravstvenu ispravnost i kvalitet hrane kako bi Srbija u EU mogla da plasira i domaću rakiju: "Srbija će moći da plasira i rakiju u EU, ali ona mora biti dobrog kvaliteta. Naravno, možemo da pravimo ajvar, ja volim domaći ajvar. Ali, kada nekom prodajete, vi imate potvrdu da je to kvalitetno. Ja volim i prasetinu, više nego išta na svetu, ali prase mora da ima pečat".

Reforme u poljoprivredi biće ključne i u 2006. Međutim, ma kako dobru rakiju, ajvar ili prasetinu imali u Novoj godini, na evropskom putu čekaju nas pre svega politički problemi - referendum u Crnoj Gori, pregovori o Kosovu i neizbežan Hag i isporuka preostalih begunaca, pre svega Karadžića i Mladića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.