Evropska levica za granicu na Ibru

Izvor: Politika, Tanjug, 03.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska levica za granicu na Ibru

EP raspravlja o rezoluciji o Kosovu. Jelko Kacin podneo amandman kojim poziva članice EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 3. februara – Evropski parlament raspravljaće sutra na plenarnom zasedanju u Strazburu o rezoluciji o Kosovu, a u četvrtak će poslanici glasati, kako o tekstu rezolucije, tako i o podnetim amandmanima. Na adresu holandskog liberala Josta Langedajka, predlagača rezolucije i izvestioca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EP za Kosovo, upućeno je nekoliko amandmana.

Jelko Kacin, slovenački poslanik i izvestilac EP za Srbiju, i Danac Johanes Lebek predložili su u ime Alijanse evropskih liberala i demokrata (ALDE), treće najveće političke grupacije u EP, amandman kojim se ohrabruju sve preostale članice Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

Erik Mejer, holandski socijalista, uputio je u ime Ujedinjene evropske levice amandman na deo rezolucije kojim se pozdravlja uspešno raspoređivanje Euleks-misije na celoj teritoriji Kosova, uključujući deo severno od reke Ibar. Levičari „ukazuju da većina srpskog življa na teritoriji Kosova severno od reke Ibar nikada nije želela da se odvoji od Srbije i da nakon perioda vladavine UN i proglašenja deklaracije o nezavisnosti i dalje održava čvrste veze sa državom Srbijom”. U tekstu se dalje ističe da bilo koja podela uloga i zadataka između Euleksa i Unmika mora da pretpostavi ovu stvarnost. Evropska levica predložila je u posebnom amandmanu da EP u tekstu rezolucije „izražava verovanje da je jedan od osnovnih principa demokratije – vladavina naroda, i da komplikovana situacija posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova ne može biti argument za bilo kakav pokušaj da EU spolja vlada stanovnicima Kosova”.

Gizela Kalenbah, nemački poslanik iz grupacije „Zelenih”, zatražila je od zemalja članica EU da odaberu odmeren pristup pitanju prisilnog povratka (repatrijacije) članova etničkih manjina, pre svih kosovskih Srba i Roma, koji godinama žive u zapadnoj Evropi. „Zeleni” su od zemalja članica zatražili i da preduzmu mere za pomoć društveno-ekonomskoj integraciji manjina.

Rezolucija EP o Kosovu pored toga što pozdravlja raspoređivanje misije Euleks, naglašava jasnu evropsku perspektivu Kosova u skladu sa perspektivom regiona. U tekstu se naglašava da je podela Kosova isključena, a pripadnici srpske i ostalih manjina pozivaju se na integraciju u društvo. EP je pozdravio saradnju Vlade Srbije u vezi sa prihvatanjem Euleksa.

V. Jokanović

[objavljeno: 04/02/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropski parlament sutra o godišnjici Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2009

BRISEL - Evropska unija sutra treba da se oglasi povodom godišnjice samoproglašenja nezavisnosti Kosova, "oko čega su i dalje podeljene članice EU", kako je najavio Evropski parlament koji će razmotriti rezoluciju o Kosovu...Evropski parlament će, na zasedanju u Strazburu, pozvati Savet...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Pak demantovala da se rezolucija donosi povodom godišnjice

Izvor: Kurir, 04.Feb.2009, 17:37

PRIŠTINA, 4. februara (Tanjug) - Nemačka poslanica u Evropskom parlamentu Doris Pak demantovala je danas da se Rezolucija o Kosovu u tom parlamentu donosi povodom prve godine od jednostranog proglašenja nezavisnosti pokrajine, istakavši da je taj dokument pripremljena pre mesec dana. "Evropski parlament...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.