Izvor: B92, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija o Kosovu

Brisel -- Evropska komisija je ocenila da su vlasti na Kosovu ispunile ključne zadatke, a da je organizovani kriminal najveći izazov.

U izveštaju Komisije o Strategiji proširivanja EU, u koji je imala uvida agencija Beta, ističe se i da "status Kosova dominira kosovskom politikom". "Kosovski politički prvaci su učestvovali u procesu utvrđivanja statusa Kosova i sarađivali s međunarodnom zajednicom i timom za planiranje EU sprovođenja statusa u skladu s paketom specijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izaslanika generalnog sekretara UN".

Evropska komisija navodi i da je "očuvana opšta stabilnost, kad je reč o demokratiji i vladavini zakona", da je koaliciona vlada u Prištini delovala bez problema i da je "poboljšan kapacitet javne uprave".

U isto vreme ukazuje se da su "odnosi između kosovskih Albanaca i kosovskih Srba i dalje zategnuti", i da su "najveći izazovi za Kosovo jačanje vladavine zakona, suzbijanje korupcije, bitka protiv organizovanog kriminala i jačanje dijaloga između zajednica".

Napominje se da je "slab napredak ostvaren na polju ljudskih prava i zaštite manjina" i da su, uz pritiske na slobodu izražavanja i medije, "manjine i druge ugrožene grupe suočene s ograničavanjem sloboda udruživanja i okupljanja".

"Verske slobode nisu u potpunosti poštovane, napadi na verske objekte su nastavljeni, a istrage nisu dale rezultate", ocenjuje Evropska komisija.

"Veoma mali napredak je postignut u povratku raseljenih lica i izbeglica. Integracija i zaštita povratnika i raseljenih lica nije u potpunosti zajamčena", dodaje se u izveštaju.

U analizi Evropske komisije ukazuje se i na to da je "i dalje slab i nestabilan pravosudni sistem učinio početne zakonodavne korake ka uspostavljanju neophodnih struktura" da bi se sprovela ovlašćenja koja su dobijena od UNMIK-a.

"Ekonomski napredak Kosova i dalje je ozbiljno ometen", kako je rečeno, "zbog političkih neizvesnosti, nedovoljne vladavine zakona, ograničenog kapaciteta proizvodnje i slabe infrastrukture. Najveći uzrok zabrinutosti je velika nezaposlenost".

Kada je u pitanju usvajanje evropskih ekonomskih standarda, "Kosovo je imalo malo napretka u uspostavljanju funkcionalne tržišne privrede".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.