Evropa uglavnom protiv Romnija

Izvor: Vostok.rs, 14.Sep.2012, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa uglavnom protiv Romnija

14.09.2012. -

Ako bi sudbinu predsednika na predstojećim izborima  6. novembra rešavali evropljani, tada Mit Romni nikada ne bi ušao u Beli dom. O ovome govore rezultati globalnog ispitivanja, koje je sprovela britanska kompanija YouGov u saradnji sa univerzitetom u Kembridžu. U Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, samo jedan od 20 ispitanika gaje kakve - takve simpatije prema kadidatu republikanaca.

Učešće u ispitivanju univerziteta u Kembridžu, jednog od najznačajnijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i cenjenijih univerziteta na svetu, ovo istraživanje pretvara u neku vrstu naučne osude. U Evropi je netrpeljivost prema Romniju izražena čak i među saveznicima. U Britaniji je samo 3% ispitanika reklo da bi njegov izbor pozitivno uticao na odnose sa SAD, u Nemačkoj 4%, a u Francuskoj 5%. Čak u Pakistanu, na Bliskom Istoku i u Africi ima više optimista po ovom pitanju. Ovakve analize neće smetati štabu Romnija. Ni Americi u celini. Amerikanci su uvek „sa visine“ gledali na to šta o njima misli „ostarela“ Evropa. A i kadidati se ogrću svojim „ne-evropskim“ stavom bez zadrške. Istraživanje je važno zbog nečeg drugog, naime iza njega se skriva opšte nepoverenje u spoljnu politiku SAD. Nije reč o Romniju kao takvom.

On i nema precizan spoljno-politički stav. Zato iza njega stoji ekipa od 30 savetnika. „Diplomatski deo“ kompletiran neokonzervatorima iz vremena Buša mlađeg. Odatle i tri spoljnopolitičke teze Romnija koje plaše Evropu, Afriku i Aziju: SAD će podržati udar Izraela na Iran, rešenost u započinjanje trgovisnkog rata sa Kinom i poimanje Rusije kao glavnog neprijatelja Amerike.

Ubedljiva većina ispitanika od 40% do 70% računa da će svetski lider za 20 godina umesto SAD biti Kina. Ruski analitičari pretpostavljaju da je to zaista moguće, jer preorijentacija Evrope ka Kini već teče. Mišljenje Andreja Volodina, rukovodioca Centra istraživanja Istoka Diplomatske akademije MSP Rusije:

Evropa će biti prinuđena da se adaptira na nove okolnosti. Ona će morati da prebacuje svoje geoekonomske ose na istok, prema Azijatsko- Tihookeanskom regionu. Najpragmatičniji partner Istoka, kao uvek bila je i ostala Nemačka. Ona već tesno ekomoski i politički sarađuje sa Rusijom i sve više jača veze sa Kinom.

Zamenik direktora Instituta Dalekog Istoka RAN Andrej Ostrovski oprezniji je u svojim ocenama.

- Pokušaji pojedinih zemalja da se orijentišu na Kinu (a to su pokušavale da učine Portugalija, Španija i Italija) nisu urodili plodom. Pokušaji Kine da evropljane privuku na svoju stranu uspešno su lokalizovani i sprečeni time što su sve te zemlje članice EU i NATO.

Spoljna politika nije glavna tema u predsedničkoj predizbornoj kampanji. Ali, to ne znači, da je ne treba koristiti kao instrument. Obama u svim svojim govorima pominje biračima, da je Romni u ovoj oblasti neznalica. I pustiti takvog da upravlja nuklearnom supersilom je opasno.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.