Izvor: B92, 20.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa najavila mandate o vizama

Brisel -- Evropska komisija je objavila mandate za pregovore o viznim olakšicama i sporazumima o readmisiji sa Srbijom, Crnom Gorom i BiH.

Njima se predviđa uprošćenje i ubrzanje postupka, kao i izdavanje višekratnih viza na duži rok za ulazak studenata, istraživača, umetnika i poslovnih ljudi na teritoriju Evropske unije. Predloženim mandatima je predviđeno i da se vize izdaju po nižoj tarifi ili besplatno, kao i da nosioci diplomatskih pasoša budu izuzeti od obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da vade vize za putovanja u EU.

O mandatima će se u ponedeljak u Briselu izjasniti ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU, a usvajanje se očekuje u septembru. Evropski komesar Oli Ren je ocenio da su vizne olakšice veoma važne običnim građanima za putovanja, studije, lakše pravljenje poslova sa zemljama EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.