Evakuacija Trgovišta!

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evakuacija Trgovišta!

Postoji velika mogućnost da klizište pokrenuto nedavnom poplavom izazove katastrofalne posledice u dolini reke Pčinje, pa čak i u delu severne Makedonije

Nakon nezapamćenih poplava, u Trgovištu se aktiviralo nekoliko velikih klizišta koja mogu imati katastrofalne posledice za ljude ovog kraja! Ukoliko se pokrene centralno klizište Ravno buče, biće evakuisano više od 6.000 stanovnika ove opštine, kompletna dolina Pčinje, a katastrofa bi pogodila i deo Makedonije, saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Preš.

Jedanaest dana od nezapamćenih poplava koje su odnele dva života i napravile ogromnu materijalnu štetu koja se procenjuje na dva miliona evra, stanovnici Trgovišta i dalje žive u strahu. Da je situacija prilično alarmantna za Preš je potvrdio i Radoslav Jordanović, predsednik Skupštine opštine Trgovište.



Najgori scenario


- Najgori scenario, koji bi prema procenama stručnjaka mogao zadesiti poplavljena područja, jeste da ogromno brdo koje meštani zovu Ravno buče krene, prepreči reku i dovede u opasnost celo Trgovešte.

Stručnjaci iz Saobraćajnog instituta CIP naložili su opštinskim vlastima da se ne čeka ni trenutak, već da se ozbiljno razmišlja o obezbeđenju smeštaja za stanovnike koji bi tada bili ugroženi. Najgori scenario značio bi evakuaciju i stanovništva u dolini reke Pčinje, koja se uliva u Vardar, tako da bi katastrofa mogla da zadesi i deo Makedonije - ističe Jordanović.

Stručnjaci CIP-a snimili su situaciju i nagovestili tri mogućnosti. Od najblaže da zemlja polako klizi i da je voda odnosi, do one najgore - da ogromno brdo krene i razori čitav kraj.

- Situacija nije ni malo naivna jer se sile prirode ne mogu kontrolisati. Najveća opasnost preti od klizišta na obalama reke Tripušnice, samo nekoliko kilometara od Trgovišta - kaže Jordanović.

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić potvrđuje za Preš da postoji velika opasnost od pokretanja klizišta na teritoriji opštine Trgovište.

- Sektor za vanredne situacije je prošle nedelje pripremio plan evakuacije stanovništva! Na terenu su sve raspoložive snage koje tamo imamo. Tamo je ceo Niški odred za spasavanje u poplavama i ostaće tu sve dok se u potpunosti ne otkloni opasnost. Ono što je u ovom trenutku najvažnije to je da odmah počnu radovi na sanaciji klizišta. CIP je napravio predlog radova koji ne smeju da čekaju. Danas ću dobiti informaciju o visini troškova i terminu početka radova - rekao je Marić.



Meštani: Neko krade pomoć!


Među stanovnicima Trgovišta juče je vladalo veliko nezadovoljstvo. Oni kažu da potrebna pomoć stiže u opštinu, ali se deli po partijskoj osnovi i bez ikakvog smisla.

- Pogledajte na šta mi liči kuća! Dolaze, slikaju se, nikoga nije briga za ljude. Od pomoći nisam dobila ništa, niko nije došao da me pita da li sam živa i treba li mi nešto - priča penzionerka Jagoda Zlatković, kojoj je bujica poplavila kuću i uništila plastenike.

Snežana Stefanović se takođe žali na način na koji se deli pomoć u Trgovištu.

- Mi smo uglavnom živeli od poljoprivrede, obrađivali smo zemlju i prodavali povrće, a sada je sve to nestalo, prinuđeni smo da tražimo milost, ali to ne stiže u prave ruke. Čitamo po novinama da ljudi daju pomoć, ali čini mi se da je ne dobijaju oni kojima je ona zaista potrebna - smatra Snežana.

S druge strane, opštinski rukovodioci su kategorični da nema zloupotrebe i da se pomoć svima deli podjednako, onako kako pristiže. Na poseban račun ugroženima od poplava u Trgovištu do sada je uplaćeno oko 30 miliona dinara.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.