Etički kodeks tera psovke iz skupštine

Izvor: Večernje novosti, 20.Nov.2017, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etički kodeks tera psovke iz skupštine

Najavljeno usvajanje novih pravila ponašanja narodnih poslanika tokom sednica VREĐANjE, psovanje, opstrukcija rada parlamenta, fotografisanje i snimanje telefonima tokom zasedanja, unošenje transparenata mogli bi ozbiljno da koštaju narodne poslanike, jer će verovatno sve to biti zabranjeno etičkim kodeksom ponašanja poslanika u Skupštini, koji se priprema. Tokom sledeće godine planirano je njegovo usvajanje i početak primene, što znači da će svi predstavnici naroda >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << morati da se strogo pridržavaju pravila i ponašaju se u skladu sa moralnim normama. Radna grupa, koju je formirao Odbor za administrativno-budžetska i mandatska pitanja, treba da završi izradu nacrta kodeksa, koji usvaja Narodna skupština. U predlogu skupštinskog budžeta navedeno je da je nacrt u završnoj fazi i da je iz tog razloga neophodno predvideti sredstva za štampanje brošura i drugih publikacija i organizovanje seminara kako bi se poslanici, ali i zaposleni u skupštinskoj službi, upoznali sa novim odredbama.PROČITAJTE JOŠ: Poslanici ponovo o kodeksu, burno i uz opomene Posle usvajanja etičkog kodeksa planira se i formiranje Etičkog saveta i Visokog etičkog saveta, koji bi trebalo da se bave konkretnim slučajevima kršenja novih pravila i izricanjem kazni. Sastavljanje kodeksa ponašanja poslednji put je pokušano pre tri godine, urađen je i nacrt, ali nije bilo saglasnosti svih skupštinskih aktera da se i usvoji. Prema najavama, radna grupa će se baš na njega osloniti i doraditi ga, pa onda predložiti Administrativnom odboru na usvajanje. PROČITAJTE JOŠ: Više od četvrt miliona dinara od kažnjavanja poslanika PAPRENE KAZNE STARIM nacrtom kodeksa predviđeno je osnivanje Etičkog saveta, koji će moći da kažnjava poslanike. Jedna od mogućih kazni je i oduzimanje do tri plate, što je 205.000 dinara, ukoliko poslanici ne budu hteli da se izvine zbog nekog prekršaja.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Više nećete morati da menjate kanal: Uskoro nova pravila ponašanja narodnih poslanika

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Nov.2017

Tokom sledeće godine planirano je usvajanje kodeksa i početak primene..Vređanje i psovanje u skupštini je potpuno normalna pojava i uobičajni način izdražavanja srpskih poslanika. Međutim na razočaranje mnogih "bez dlake na jeziku" iduće godine se očekuje usvajanje novih pravila ponašanja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.