Etički kodeks po ugledu na Evropski parlament

Izvor: Politika, 19.Jan.2012, 23:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Etički kodeks po ugledu na Evropski parlament

Ukoliko poslanik bude psovao biće sankcionisan i novčanom kaznom

Poslanik treba da se ponaša u skladu sa moralnim normama, ne sme da vređa, psuje, da bude korumpiran, niti da opstruiše rad parlamenta, a ukoliko ta pravila prekrši biće sankcionisan i novčanom kaznom.

Ovo su neka od pravila koja će se naći u kodeksu ponašanja srpskih parlamentaraca, na čijem definisanju je počela da radi radna grupa Narodne skupštine Srbije. Posle jučerašnjeg sastanka, Nenad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Konstantinović (DS), predsednik ovog tela, rekao je da će predlog kodeksa uraditi ovaj skupštinski saziv, a da će ga usvojiti novi saziv, a „on će sigurno predstavljati model ponašanja svih javnih funkcionera”.

„Pravilnik” se piše po ugledu na kodekse Evropskog i parlamenta Velike Britanije, čiji prevod je podeljen poslanicima. Konstantinović kaže da se radi o osnovnim principima istine, pravde, pravičnosti, odgovornosti…

Željko Ivanji (URS) član radne grupe za izradu kodeksa, ali i delegacije srpskog parlamenta u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, kazao je za „Politiku”, da se u kodeksima koji će poslužiti kao uzor srpskom, pravila uglavnom odnose na etičko ponašanje, znači „reguliše se pitanje psovki, uvreda, pogrdnih izraza, ali i stvari koje se tiču lobiranja i sukoba interesa”.

Ivanji ističe da su ta pravila načelne prirode, tako je, na primer „u kodeksu Evropskog parlamenta lobiranje definisano tako što se kaže da tamo gde prestaje lobiranje, počinje korupcija”. Dakle, kaže naš sagovornik, „u Evropi se više apeluje na savest poslanika, nažalost, u zemljama u tranziciji savest baš i nije najjače oružje protiv nepristojnosti”.

Ivanji objašnjava da bi parlament morao da bude dovoljno jak da može sam da osudi neke pojave, a ne da, na primer, napadne novinare koji na to ukažu. „Trebalo bi da napišemo šta je nepoželjno, pa da, ako u parlament uđe prostitutka, kao što smo imali slučaj, to nije pristojno, osim ako nije u sklopu obavljanja poslaničke dužnosti, što je u Evropi moguće. Recimo ima evropskih parlamenata, gde se ljudi bave pitanjem legalizacije prostitucije”, objašnjava ovaj član radne grupe.

Prema rečima Ivanjija, nije sigurno da će kodeks tretirati opstrukciju, to je za debatu. Podsetili smo ga da nema nijedne partije u Srbiji koja nije, i kao opozicija i kao deo vladajuće koalicije, nekad pribegla opstrukciji, a Ivanji kaže da je to „tačno, britanski parlament ima to, ali više je načelno rečeno, jer on ima takoreći hiljadugodišnju tradiciju, tu poslanici bukvalno imaju liniju između sebe kad diskutuju, koja se ne sme preći i oni se toga drže”.

Prema rečima našeg sagovornika, kodeks britanskog parlamenta predviđa i kazne za prekršitelje pravila, „to su novčane kazne i zabrana prisustva u parlamentu, ali mi tu moramo biti oprezni da ne pišemo iste stvari u više akata, jer smo kazne za nepristojno ponašanje propisali Poslovnikom o radu”.

----------------------------------------------

Zviždanje kao stav

Željko Ivanji kaže i da se, recimo, u Velikoj Britaniji poslanici biraju direktno, pa svi vode računa o ponašanju, jer će ih građani sankcionisati na izborima, ali: „političke stranke u Srbiji, na neki način, pospešuju primitivno ponašanje i to ne biva kažnjeno u javnosti, naprotiv nekima je simpatično.

Tako imamo slučaj zviždanja u parlamentu kada se poslanicima obrate neki evropski zvaničnici, pa majice sa likom Vojislava Šešelja i puštanje muzike sa mobilnih telefona. Kodeks je osetljivo pitanje. Evo prisustvovao sam sednici PS Saveta Evrope gde su poslanici glasnim negodovanjem i zviždanjem protestovali što jedan poslanik obrazlaže amandmane, čiji je jedini sadržaj promena mesta tačke i zareza u rečenici. On je na taj način vršio opstrukciju, a drugi su takvo njegovo ponašanje osudili zvižducima”.

M. Čekerevac

objavljeno: 20.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.