Izvor: B92, 16.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Etički kodeks brana korupciji"

Novi Sad -- Sekretar Vojvodine za upravu i propise Tamaš Korhec najavio etički kodeks za zaposlene u Izvršnom veću Vojvodine.

Korhec je izjavio da će zaposleni u IV Vojvodine uskoro morati da počnu da se pridržavaju etičkog kodeksa, što znači da će biti kažnjavani oni koji uzimaju poklone i neučtivo se ponašaju. "Taj dokument IV biće obavezujuć za sve zaposlene, a nepoštovanje pravila etičkog kodeksa povlačiće stroge sankcije", rekao je Korhec za novosadski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Građanski list.

On je dodao da je osnovni cilj donošenja etičkog kodeksa sprečavanje korupcije u pokrajinskoj administraciji. "U izradi etičkog kodeksa koristili smo iskustva drugih evropskih zemalja. Pošto su naši zakoni dosta fleksibilni i ne propisuju kako službenici moraju da se ponašaju, ukazala se potreba izrade etičkog kodeksa", objasnio je Korhec.

On je izjavio da će etički kodeks tačno propisati kako službenici IV na poslu i u privatnom životu treba da se ophode prema građanima i strankama koje dolaze u IV, šta službenik mora da kaže o sebi, kako treba da telefonira i kako mora da primi stranku.

Službenici neće moći da prime poklon od građana, a poklon podrazumeva i privilegije koje je službenik koristeći svoj položaj do sada mogao da koristi. "Konkretno, službenik i funkcioner ne sme da primi ručak od stranke niti sme da prihvati da mu neko plaća hotelski račun i slične stvari", rekao je Korhec.

Prema njegovim rečima, u pravilima etičkog kodeksa naći će se i to da službenici uvek moraju biti uredno odeveni i očešljani, kako na poslu, tako i u privatnom životu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.