Erdogan traži nove parlamentarne izbore

Izvor: Akter, 21.Avg.2015, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erdogan traži nove parlamentarne izbore

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da će u ponedeljak, nakon isteka zakonskog roka za formiraje Vlade, tražiti nove izbore 1. novembra

Premijer Ahmet Davutoglu odustao je u utorak od nastojanja da formira koalicionu vladu i vratio mandat predsedniku države Redžepu Tajipu Erdoganu.

Erdogan je danas rekao da će o okončanja formalnosti za sazivanje izbora s predsednikom Skupštine Turske razgovarati u ponedeljak, dan po isticanju roka za formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << vlade na osnovu prethodnih, neuspelih junskih izbora.

Opozicioni lider u Turskoj tražio mandat od predsdnika da formira Vladu, međutim Erdogan je kazao da ne želi da gubi vreme i da će tražiti da se raspišu novi izbori.

Kako navodi Asošijeted pres, Erdogan se nada da će stranka koju je on osnovao povratiti na izborima većinu koju je izgubila na parlamentarnim izborima u junu.

Erdogan je rekao da će formirati privremenu vladu koja će upravljati zemljom do izbora, a očekuje se da će joj na čelu biti Davutoglu.

Zakon nalaže da u privremenoj vladi budu predstavnici svih stranaka zastupljenih u Skupštini, kojih je sada četiri, ali su dve opozicione stranke veeć rekle da neće u tu vladu.

Novi izbori, svega pet meseci posle prethoidnih ne bi trebalo da bitno promene sastav Skupštine, niti da vrate Erdoganovoj stranci većinu koju je imala do juna.

Na izbore, međutim, može uticati vojna akcija koju je Tuirska u međuvremenu povela protiv kurdskih pobunjenika i akcija protiv islamskih esktremista u Siriji.

Protivnici optužuju Erdogana da je napao Kurde u pokušaju da dobije veću podršku turskih nacionalista i da diskredituje prokurdsku stranku PKK čije je jačanje na junskim izborima uskratilo poslaničku većinu njegovoj stranki.

Politička nestabilnost dovela je do slabljenja turske funte koja je ove nedelje na rekordno niskom nivou u odnosu na dolar.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.