Energetika i životna sredina prioriteti razvoja

Izvor: NaDlanu.com, 02.Okt.2012, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Energetika i životna sredina prioriteti razvoja

BEOGRAD, 2. oktobra 2012. (Beta) - Energetika i zaštita životne sredine su medju prioritetima dugoročnog razvoja Srbije, a imperativ je primena nove tehnologije obnovljivih izvora, izjavio je u utorak u Beogradu predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin.

BEOGRAD, 2. oktobra 2012. (Beta) - Energetika i zaštita životne sredine su medju prioritetima dugoročnog razvoja Srbije, a imperativ je primena nove tehnologije obnovljivih izvora, izjavio je u utorak u >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Beogradu predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Nikola Hajdin."Pored neophodnog daljeg razvoja mreža termoelektrana i hidroelektrana, imperativ postaju nove tehnologije čiji je cilj da značajno povečaju učešće obnovljivih izvora energije u ukupnom energetskom bilansu", kazao je Hajdin na dvodnevnom naučnom skupu "Energetika i životna sredina" u SANU.Hajdin je podsetio da će Srbija 2015. godine preispitati odluku o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana koja je medjutim ne sprečava da učestvuje u izgradnji takvih objekata u susednim zemljama."Bezbednost rada nuklearnih elektrana, a posebno bezbedno skladištenje i trajno odlaganje nuklearnog otpada, bitni su faktori pri odlučivanju da li će Srbija graditi sopstvene ili zajedničke nuklearne elektrane u susednim državama", kazao je on.Hajdin je istakao da će intenzivan tehnološki razvoj i rast životnog standarda povećati broj korisnika električne energije što mora biti propraćeno zaštitom životne sredine.Predsednik SANU je naglasio da je cilj skupa da se sagleda održiv razvoj energetike u Srbiji i predloži zaštita životne sredine.

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.