Endi Sparks: Razgovori u dve faze

Izvor: S media, 21.Sep.2010, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Endi Sparks: Razgovori u dve faze

Odlazeći britanski ambasador na Kosovu Endi Sparks izjavio je da će razgovori Prištine i Beograda odvijati u dve faze, a doticaće se izmedju ostalog i takozvanih šest tačaka Ban Ki Muna.

"Pitanja kako će funkcionisati kosovska policija, kako će se sprovoditi zakoni, kako će funkcionisati sudovi na severu su pitanja koja treba rešiti", rekao je Sparks u intervjuu prištinskom listu “Koha ditore”.

Sparks, smatra da bi u prvoj fazi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se razgovara o temama koje ne dotiču crvene linije ni Kosova ni Srbije, a da bi za drugu fazu razgovora trebalo ostaviti teže teme kao što su pogranična kontrola, sudovi na severu i ostala pitanja koja mogu da dotaknu vidjenje statusa.

"Moje je lično mišljenje da razgovori u prvoj fazi treba da se zasnivaju na dobroj volji da se razgovara o tim temama. Komplikovanija pitanja koja iz raznih uglova mogu da dotiču na neki način vidjenje statusa, mogu da se ostave za kasnije", rekao je Sparks.

Planom od šest tačaka, na primeni koga insistira Beograd, reguliše se položaj Srba u sredinama na Kosovu gde su većina, a odnosi se na policiju, pravosudje, naplatu carinskih taksi, saobraćaj, infrastrukturu i zaštitu srpske kulturne baštine.

Prema Sparksu, kosovski premijer Tači može sebi da postavlja granice preko kojih ne može da predje izjavama da neće razgovarati o unutrašnjim pitanjima "ali je u zajedničkom interesu da na severu budu funkcionalni sudovi kako bi gradjani imali pristup pravosudju".

Sparks u oktobru preuzima mesto zamenika šefa Euleks-a na Kosovu.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.