Izvor: B92, 16.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Elita sledi koncept Miloševića"

Novi Sad -- Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević kaže da politička elita dosta sledi koncept Slobodana Miloševića.

Taj koncept glasi da se problemi ne rešavaju, nego se izazivaju novi kako bi se prekrili stari, rekao je Kovačević na promociji svoje knjige "Amerika i raspad Jugoslavije" u Skupštini Vojvodine. On je ocenio da Srbija ne razume međunarodne odnose, slično kao što ih nije razumeo ni Milošević.

"Nisu nam dosta problemi poput >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Haga i Kosova, nego sada otvaramo i problem Republike Srpske i pitanje članstva u NATO-u", rekao je Kovačević, bivši ambasador SFRJ u SAD i gradonačelnik Beograda.

Prema njegovim rečima, spoljna politika Srbije jedino se bavi pitanjem Kosova i gotovo ničim drugim, umesto da se okrene pre svega strateškom cilju Srbije, a to je da se zemlja pridruži velikoj porodici ujedinjenih evropskih naroda.

Kovačević je ocenio da Slobodan Milošević nije razumevao međunarodni faktor i potcenjivao ga je, a naročito SAD. "Milošević je glavni krivac za našu deceniju velike nesreće i njega ljudi i njihove patnje nisu interesovali. On je u osnovi bio jedan slab, neuk i netalentovan političar", kaže Kovačević.

Prema njegovim rečima, Miloševićeva politika je bila politika propuštenih šansi, pa je tako prvo propustio šansu da na početku krize iskoristi činjenicu da su SAD nesumnjivo bile za očuvanje SFRJ. "Tada je mogao da zaustavi vojsku i posebno da izbegne za imidž Srbije pogubne akcije poput Dubrovnika, Vukovara i Sarajeva", naveo je Kovačević.

Druga propuštena prilika, prema njegovim rečima, bila je kada je tokom mirnog otpora kosovskih Albanaca mogao da se dogovori s njihovim liderom Ibrahimom Rugovom i dobije mnogo više od onog što se danas bezuspešno traži.

Milošević je propustio i priliku da prihvati plan Z4 i tako obezbedi široku autonomiju za Srbe u Hrvatskoj, da bi konačno 1999. propustio priliku da sam ode na pregovore u Rambuje i da se možda izbori za rešenje koje bi Kosovu garantovalo suštinsku autonomiju u Srbiji bez trupa NATO-a na Kosovu, rekao je Kovačević.

"Umesto toga, Milošević je neprestano doturao municiju 'jastrebovima' u SAD i Zapadnoj Evropi, istovremeno sasvim nerealno računajući na pomoć slabe i nenaklonjene Rusije", kaže Kovačević.

"Knjigu sam posvetio deci naše dece, da vide koliko je glupava i nedogovorna bila generacija njihovih deka i baka, koja je uspela za kratko vreme da od jedne, bez obzira na sve njene mane, lepe i mirne zemlje napravi razbojište, stratište i groblje", rekao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.