Elektronski birački spisak prvi put u Srbiji!

Izvor: Glas javnosti, 09.Mar.2012, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Elektronski birački spisak prvi put u Srbiji!

BEOGRAD - U Srbiji će na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biti korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije na kojoj je, četiri dana uoči raspisivanja izbora, predstavio taj spisak, Marković je rekao da će birači moći da glasaju na predstojećim parlamentarnim i predsedničkim izborima i po mestu boravišta >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u zemlji, a ne samo prema mestu prebivališta.

Ministar je naveo da će na primer studenti iz unutrašnjosti, ako žele, moći da glasaju u Beogradu, uz prethodno obavezno prijavljivanje opštinskoj upravi u kojoj hoće da glasaju, a o detaljima će naknadno biti obavešteni.

Ističući da je upostavljanje jedinstvenog biračkog spiska deo najveće reforme državne uprave od 1946, Marković je najavio da će od 15. marta svi birači moći putem SMS da provere da li su i gde upisani u jedinstveni birački spisak, a to će biti moguće proveriti i na internetu.

Marković je naveo da je u biračkom spisku trenutno upisano 7.058.683 birača, ali da je to nešto više nego što ih zaista ima i istakao da će s obzirom na uočene greške spisak biti ažuriran. Prema njegovim rečima, svi građani sa Kosova koji su bili u biračkom spisku i dalje su u elektronskoj evidenciji, a u sistemu su i svi interno raseljeni iz pokrajine.

Marković je kazao da je jedinstveni birački spisak otkloniti sve sumnje u regularnost izbora, a da će predstojeći parlamentarni izbori biti poslednji na kojima će se koristiti sprej i lampa. "Ako se dese još neki izbori do kraja godine biće održani bez spreja i lampe", kazao je Marković.

Kašnjenje u formiranju jedinstvenog biračkog spiska, koji je trebalo da bude završen krajem prošle godine, opravdano je, naveo je Marković i dodao da je njegova izrada bio dug i težak posao u kome su učestvovali Telekom, Privredna komora Srbije i kopmanija Komtrejd.

Marković je naveo da su uspostavljanjem jedinstvenog biračkog spiska onemogućene zloupotrebe i da je predviđena zaštita podataka o ličnosti jer će svako samo za sebe moći da proveri da li je i gde upisan u spisak.

Ministar je naveo da je tokom izrade jedinstvenog biračkog spiska bilo velikih problema i da je tokom tog posla ispravljeno 3.671.956 različitih vrsta grešaka u biračkom spisku što je, kako je naveo, više od polovine upisanih birača.

Ministar je kazao da se trenutno procenjuje da je oko 100.000 umrlih upisano u birački spisak.

Prema njegovim rečima, 686.664 birača je upisano sa drugačijim algoritmom jedinstvenog matičnog broja, 17.318 ima neispravna matični broj, 2.667 upisanih ima grešku u tom broju, a 154.323 je višestruko upisanih zbog duplih matičnih brojeva među kojima je najviše interno raseljenih sa Kosova.

Marković je naveo da je i progamski diretkor Cesida Đorđe Vuković, koji je takođe bio na konferenciji za novinare, upisan i u Valjevu i u Beogradu iako se uredno pre izvesnog vremena odjavio u Valjevu.

Direktor kompanije Komtrejd Veselin Jevrisimović kazao je d je jedinstveni birački spisak "proizvod domaće pameti" i da je sistem uređen po najvišim bezbednosnim standardima. Mićo Basara iz te firme isključio je mogućnost hakerskog napada na birački spisak, navodeći da je pristup omogućen jedino ovlašćenim licima, a da bi samo krađom kartice i pina osobe koja ima ovlašćenje za pristup moguć upad što je, naveo je, krivično delo.

Generalni direktor Telekoma Branko Radujko kazao je da se centar podataka fizički obezbeđuje i ima energetsko napajanje i da neće doći do kolapsa u slučaju nestanka struje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.