Izvor: B92, 10.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstremisti pretili aktivistima NVO

Beograd -- Policija sprečila pokušaj grupe od 40-tak ekstremnih desničara da razbiju skup aktivista nekoliko NVO na Trgu Republike.

Nešto više od sto aktivista Koalicije za sekularnu državu organizovalo je performans "Nećemo nazad" kao protest protiv klerikalizacije države. Okupljeni ultranacionalisti, njih oko 40 prema procenama policije, pokušali su da razbiju ovaj skup, ali su ih u tom sprečile jake policijske snage koje su razdvajale dve okupljene grupe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Koalicija za sekularnu državu organizovala je performans povodom Međunarodnog dana ljudskih prava "Nećemo nazad" kao protest protiv "rastuće klerikalizacije države".

Na Trgu Republike bila je i grupa mladića koji nose majice Obraza i bedževe sa likom haškog optuženika Ratka Mladića.

Oni su skandirali: "Ratko Mladić", "Ubij, zakolji da peder ne postoji!", "Ustaše", "Ubij pedera", "Biće mesa", "Klaćemo Hrvate", "Spasi Srbiju i ubi se Borise", "Dobićete batine".

Okupljeni ekstremisti pevali su četničke pesme, dok su predstavnici nevladinih organizacija izvodili svoj performans.

Performans "Nećemo nazad" (FoNet)

"Danas nam je stvarno tužno jer je 10. decembar Međunarodni dan ljudskih prava i to stvarno pokazuje stupanj ugroženosti branitelja i braniteljki ljudskih prava u ovoj zemlji i ovo je neka vrsta vanrednog stanja i proizvodnja rata niskog intenziteta protiv kritički nastrojenih osoba, pre svega, aktivistkinja i aktivista civilnog društva u Srbiji”, rekla je Staša Zajević aktivistkinja organizacije "Žene u crnom".

Po završetku performansa policija je otpratila aktiviste nevladinih organizacija, tako da nije bilo nikakvih kontakata između njih i okupljenih desničara.

Koalicija za sekularnu državu saopštila je da je organizovala akciju jer želi da ukaže da "predstavnici državne vlasti i srpske pravoslavne crkve sprovode klerikalizaciju, koja predstavlja težak udarac ideji ljudskih prava".

Ta koalicija smatra da Vlada Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom pokušava da Srpskoj pravoslavnoj crkvi "da monopol nad duhovnošću i moralnim izvorima".

Oni su nosili transparente sa natpisima "Stop klerikalizaciji", "Hoćemo demokratiju, a ne teokratiju" i "Žene protiv fundamentalizma".

Koaliciju za sekularizaciju čine Centar za mir i demokratiju, Centar za unapređenje pravnih studija, Helsinški odbor za ljudska prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom), Queeria centar, List "Republika", Socijaldemokratska unija, Urban In, Žene u crnom i Štart.

"Ne plašim se"

U Centru za kulturnu dekontaminaciju održan je skup više nevladinih organizacija pod nazivom „Ne plašim se".

Članovi tih organizacija su želeli da ukažu na rastuću netrpeljivost prema drugačijem mišljenju u Srbiji.

Oni za porast nasilja krive sadašnju vladu, i predhodni režim koji za svoje političke neuspeh pokušavaju da okrive politički neistomišljenici.

Učesnici skupa kažu da postoji velika opasnost da se posle razrešenja kosovskog pitanja nasilje prenese u granice Srbije.

Za to je, prema rečima učesnika tribine, odgovorna vlada, koja nasilje nad političkim nistomišljenicima koristi kako bi osigurala svoju poziciju. Primer za to je napad na autorke emisije Peščanik radija B92.

Napad na autorke peščanika pokrenuo je debatu u društvu o tome da li pobornici ekstremističkih ideja imaju pravo da nastupaju u javnosti.

Po mišljenju okupljenih takvo delovanje je opasno za društvo i ljude.

Ipak, Teofil Pančić kazao je da su građani ti koji mogu da se efikasno suprotstave političkom ekstremizmu.

Skup u Centru za kulturnu dekontaminaciju obezbeđivale su jake policijeske snage jer je postojala opasnost da profašističke grupe dođu ispred ovog objekta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.