Ekspresno potpisivanje zakona

Izvor: Glas javnosti, 02.Sep.2009, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekspresno potpisivanje zakona

BEOGRAD - Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajević za Glas javnosti kaže da razočaranje predstavlja činjenica da je predsednik Srbije Boris Tadić ekspresno potpisao ovaj zakon, čime vlast hoće da odloži proveru ustavnosti zakona, umesto da je ubrza.

- NJegova integralna verzija se danas ne može naći ni u Vladi, ni u Skupštini, ni u Ministarstvu kulture, kao ni u Službenom glasniku, koji se tek štampa! Službeni glasnik će izaći tek danas 2. septembra, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << ali s datumom 31. avgust! Ovim potezom izgubljena su tri dana za sprovođenje vanrednog postupka ustavnosti. Ipak, i posle ovog roka postoji mogućnost da se pred sudom pokrene ovo pitanje, i mi ćemo to podržati. Učinićemo sve što je u našoj moći da ovaj zakon ima što kraći rok trajanja - poručuje Brajović.

S druge strane, predstavnici Oebsa i NUNS, iako žestoki kritičari Predloga zakona o informisanju, juče nisu želeli da komentarišu činjenicu da je zakon usvojen u onom obliku koji je žestoko napadan, uz usvajanje samo jednog amandmana. Šef Misije Oebsa u Srbiji Hans Ola Urstad pre nekoliko dana izrazio je zabrinutost zbog menjanja medijskih zakona po hitnom postupku.

- Ovakva praksa ugrožava kvalitet zakona i njihovu primenu i može da šteti medijskoj reformi u Srbiji - rekao je Urstad, dodajući da je nedostatak transparentnosti i javne rasprave prilikom izrade amandmana zabrinjavajući. U Oebsu su nam juče, međutim, rekli da neće komentarisati najnoviji tekst zakona jer do njega još nisu došli, kao i da je potrebno neko vreme da se on detaljno analizira.

I NUNS sada traži dodatnu ekspertizu. Kako nam je pojasnila potpredsednica ovog novinarskog udruženja Jelka Jovanović, usvojenim amandmanima zakon je poboljšan koliko se to moglo učiniti, ali oni i dalje insistiraju na dodatnim analizama zakona. Prema njenom mišljenju, svaki zakon može da se menja, pa i ovaj, iako je tek usvojen. Ukoliko dodatne provere pokažu da Zakon o informisanju ima nedostatke, mogao bi uskoro da bude ponovo promenjen?! Na pitanje gde je logika u svemu tome Jovanovićeva kaže:

- To pitajte one koji su ga predlagali i one koji su ga usvojili!

  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.