Izvor: B92, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija kod Visokih Dečana

Visoki Dečani, Beograd -- Kod manastira Visoki Dečani jutros u 01.10 odjeknula je snažna eksplozija, pripadnici Kfora koji obezbeđuju manastir traže napadače

Monasi, koje je eksplozija probudila, rekli su da je reč o granati koja je verovatno ispaljena sa brda iznad manastira. Pripadnici italijanskog kontingenta Kfora, koji obezbeđuju manastir i u blizini imaju vojnu bazu, odmah su reagovali i krenuli u potragu za napadačima. Situacija oko manastira je mirna i pod kontrolom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekli su monasima pripadnici Kfora.

Protosinđel manastira Dečani Sava Janjić izjavio je za B92 da se pre eksplozije čuo tihi prasak, potom zvižduk, a zatim i jaka detonacija u neposrednoj blizini manastira.

"Mi imamo iskustvo već od prethodnih godina, naročito iz 2004. godine, kada je ovde palo sedam granata u blizini manastira. Dosta nam je dobro poznat taj zvuk", kaže on.

"Pretpostavljamo da je sigurno reč o minobacačkom napadu. Zašto je bila samo jedna granata, da li je reč o nekoj opomeni, pretnji, provokaciji, zaista ne možemo da kažemo, jer istraga je u toku i videćemo da li će se išta otkriti", rekao je protosinđel Sava.

Protosinđel Sava kaže da je razgovarao sa predstavnicima Kosovske policijske službe i lokalnim Kforom i da je u toku pretraga terena iznad manastira.

"To je mesto, jedan deo brda koji je pošumljen borovom šumom iznad manastira i rekli su nam da nije dobro da idemo tamo. Sada su doveli neke posebne pse tragače, vidimo da ima dosta vojnika, oni pretražuju teren", kaže on.

"Po nekima čak postoji mogućnost da je reč o nekoj navodno zaostaloj mini, međutim, mi stalno napominjemo da smo čuli zvižduk u vazduhu i da to ne može biti nikakav eho ili nešto drugo jer nemoguće je da se pre eksplozije čuje takav zvuk koji je toliko karakterističan i koji smo imali prilike da čujemo tokom ranijih napada", rekao je protosinđel Sava.

KPS traži mesto eksplozije

Pripadnici Kosovske policijske službe i Kfora još uvek rade na pronalaženju mesta na kome se u toku noći u blizini manastira Visoki Dečani dogodila eksplozija, izjavio je portparol Regionalne policije u Peći Avni Djevukaj.

"Policijske patrole i jedinice još uvek rade na terenu da bi locirale mesto gde se dogodila eksplozija", kazao je Djevukaj i dodao da je još uvek rano govoriti o cilju tog napada.

Mediji u Prištini javljaju da je moguće da se radi o eksploziji zaostale mine koju su pripadnici vojske i bezbednosnih snaga Srbije postavili prilikom miniranja dela planine iznad manastira Visoki Dečani tokom sukoba na Kosovu.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz policije, mediji javljaju da ni na manastiru Visoki Dečani, ni na konacima nema tragova granatiranja.

Monasi pronašli ostatke granate i mesto udara

Monasi manastira Visoki Dečani pronašli su mesto gde je udarila granata ispaljena jutros na manastir sa brda iznad reke Bistrice i ostatke projektila za koji se veruje da je ispaljen iz ručnog raketnog bacača, saopštila je KIM Info služba.

Navodi se da su ostaci granate nadjeni na krovu istočnog zida manastira, 20-ak metara od oltarskog dela crkva, a da su italijanski vojnici Kfora na brdu sa kojeg je ispaljena pronašli ostatke ručnog raketnog bacača.

"Granata je ispaljena direktno u pravcu oltarskog dela crkve i da je slučajno preletela zid, oštetila bi čuvenu dečansku triforu, najlepši oltarski trodelni prozor sa reljefima iz 14. veka", rekao je vladika Teodosije.

On je ocenio da je pronalaženje ostataka granate dokaz da se ne radi o eksploziji mine zaostale iz rata 1999. godine.

Kosovska policijska služba saopštila je da nema informacije da je jutros bilo napada u okolini manastira Visoki Dečani.

Predstavnici Kontakt grupe o incidentu

Predstavnici zemalja-članica Kontakt grupe imali su danas u Prištini sastanak, na kome je bilo reči o incidentu koji se rano jutros dogodio u Dečanima.

"Ne znamo tačno šta se dogodilo u Dečanima rano jutros. Žalimo i osuđujemo bilo koju vrstu nasilja gde god da se desi na Kosovu i mi u međunarodnoj zajednici razmotrićemo ovo vrlo pažljivo. Ključno je saznati šta se zaista dogodilo", rekao je šef britanske kancelarije u Prištini Dejvid Blant, gostujući u programu mitrovičkog radija Kontakt plus.

On je istakao da je siguran da italijanski Kfor radi naporno kako bi rasvetlio taj događaj, naglasivši da niko u međunarodnoj zajednici ne želi da vidi nasilje na Kosovu.

"Onaj ko se služi nasiljem, neće ostvariti doprinos svom cilju, šta više, to će biti kontraproduktivno. A ukoliko bi se dogodilo nasilje na Kosovu, to bi zakomplikovalo i proces u vezi sa Kosovom koji se odvija u Njujorku", rekao je britanski diplomata.

Blant je istakao da u Kontakt grupu postoji vrlo visok stepen jedinstva kada je u pitanju cilj obezbeđivanja stabilnosti Kosova.

Koordinacioni centar: MZ da zaštiti živote i svetinje

Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju apelovao je na međunarodnu zajednicu da "efikasno i brzo zaštiti ljudske živote i srpske svetinje".

Koordinacioni centar je zaštitu za Srbe i pravoslavne svetinje posebno zatražio od misija Ujedinjenih nacija i NATO-a na Kosovu.

"Teroristički napad na srpsku svetinju iz XIV veka predstavlja upozorenje svima da terorističke grupe nesmetano deluju po Kosmetu", navodi se u saopštenju.

"Takođe, predstavlja upozorenje koje govori o spremnosti terorista da artiljerijom razore istorijske, duhovne i kulturne spomenike srpskog naroda ne bi li pokušali za zatru svaki srpski trag na Kosmetu", kaže se u saopštenju Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju i dodaje se da "posebno brine i plaši to što teroristi ugrožavaju i živote monaha".

Radić: Spremni da idu do kraja za nezavisnost

Analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da Albanci učestalim incidentima žele da pokažu da su spremni da idu do kraja da bi ostvarili nezavisno Kosovo.

"Napadi nisu usmereni direktno protiv Srba, ali prema albanskim planovima, žele da pokažu da su spremni da idu do kraja i da ustupaka neće biti", kaže Radić.

Prema njegovim rečima, Srbija se, kada je u pitanju zaštita kosovskih Srba i pravoslavnih svetinja, nalazi u pasivnoj situaciji i nema načina da interveniše.

"Međunarodna zajednica na političkom i bezbednosnom nivou može da se suprotstavi i da izađe na kraj sa albanskim zahtevima, na njoj je odluka da li će to učiniti", kaže Radić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.