Izvor: B92, 06.Maj.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti, pa dijalog o Kosovu

Beograd -- Dogovoreno da o planu Vlade Srbije za Kosovo uskoro razgovaraju stručnjaci UNMIK-a i Srbije.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica i šef UNMIK-a Hari Holkeri dogovorili su se u sredu u Beogradu da o planu Vlade Srbije za Kosovo uskoro razgovaraju stručnjaci UNMIK-a i Srbije, a da će politički pregovori uslediti odmah nakon toga, rekao je za B92 Predsednik komisije za izradu plana za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

Sam premijer posle sastanka nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se obratio javnosti, a iz Vlade Srbije je saopšteno da je Koštunica Holkeriju preneo da Plan plan vlade o političkom rešenju situacije na Kosovu predstavlja okvir za dalje razgovore, naglasivši da je suština tog plana da se decentralizacijom srpskoj zajednici osigura bezbednost i spreči ponavljanje martovskih dogadjaja. Premijer je, prema saopštenju, takođe rekao da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine vezan za početak sprovođenja decentralizacije.

Slobodan Samardžić za B92 tvrdi da to ne znači da Beograd uslovljava dijalog, već da za njegov nastavak mora da postoji minimalan pozitivan stav prema rešavanju položaja srpske zajednice na Kosovu: "To je jedno normalno pitanje s obzirom na ovo što se dogodilo 17. i 18. marta. Naime, dijalog je prekinut. Trebalo je razgovarati o četiri teme, razgovor o dve teme već je započet. To je bila dobra volja Beograda da rešava tzv. tehnička i praktična pitanja, ali ako je srpska zajednica fizički ugrožena na Kosovu i Metohiji i ako se ne daju garancije da će ona moći da opstane tamo - čemu dijalog? Znači, to nije uslovljavanje, nego prosto povezivanje te dve stvari i predstavnici UNMIK-a moraju da imaju u glavi da nema razgovora oko praktičnih pitanja, ako ne postoje osnovni uslovi za opstanak srpskog naroda na KiM."

Nije izvesno da li će ovakav stav Beograda naići na pozitivan odgovor međunarodnih institucija na Kosovu. "UNMIK je odgovoran za ono što se zbiva, pre svega na području bezbednosti. UNMIK bi zaista morao da nekako promeni tu svoju politiku i da je prilagodi prilikama na Kosovu i Metohiji. Tamo ne postoje uslovi za opstanak Srba i normalan život. Ako UNMIK bude ostao pri staroj retorici i staroj politici, onda je to loš znak za Srbe", rekao je Samardžić.

Prema Vladinom saopštenju sa sastanka, Holkeri u razgovoru sa Koštunicom, ocenio da Plan Vlade predstavlja dobru osnovu za nastavak dijaloga, koji bi doveli do institucionalnih garancija za kosovske Srbe. Navodi se i da je Holkeri ukazao na mere koje je UNMIK preuzeo radi otkrivanja inspiratora i učesnika u martovskom nasilju i naglasio da je veći broj organizatora nasilja priveden.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.