Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksperti: Vlast namerno odugovlači sa novim Ustavom

Beograd -- Profesor Vladimir Goati iz Instituta za društvene nauke izjavio je da od ažuriranja biračkih spiskova i donošenja izbornih zakona do raspisivanja izbora mora da prođe najmanje 6 meseci, podsećajući da je za toliko produžen i rad komisije koja piše novi ustav Srbije. Učestvujući u Pres-klubu Medija centra, Goati je procenio da u vladajućoj grupaciji ne postoji politički konsenzus oko važnih ustavnih pitanja i se zbog toga izrada najvišeg pravnog akta u zemlji toliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << razvlači.

Miodrag Radojević iz Instituta za političke studije navodi da se može braniti formalno-pravni razlog da novog ustava Srbije nema zato što se čekala Ustavna povelja Srbije i Crne Gore, ali veruje da su pravi razlozi nedonošenja novog ustava politički i psihološki."Čini mi se da je ovde bitan psihološki faktor, a to je da je DOS namerno izabrao strategiju odlaganja ustavnih promena, jer ustavne promene su ujedno značile sprovođenje radikalnih ekonomskih i političkih promena. Jer, upravo bi ove radikalne ustavne i političke promene mogle izazvati destabilizaciju vladajuće koalicije. Zbog toga je nova vlast odlučila da se konsoliduje na temeljima starog režima", rekao je Radojević. Zbog toga se, kako kaže Radojević, suočavamo sa opasnošću da novi ustav bude tumačen kao akt političke vlasti, a ne kao akt narodne volje, što svakoj novoj vlasti daje izgovor da ulazi u novi proces promene ustava. On smatra da to nije dobro ni za razvoj demokratskih institucija, ni za pravnu sigurnost građana i zato poziva vlast da u izradu ustava uključi sve relevantne strukture civilnog društva.

Zoran Vacić iz Centra za liberalno-demokratske studije ocenio je da kod vladajuće većine ne postoji ozbiljna volja za decentralizacijom, što je jedno od ključnih problema ustava. On je na rekao da je to zato što kod vlasti ne postoji volja da poluge moći prepusti nižim nivoima, procenjujući da u političkom vrhu postoji značajna nervoza jer se u poslednje vreme otvaraju neka nezgodna pitanja. "Šta ako građani nauče da kontroišu vlast preko izabranih predstanika i šta ako više taj neki veliki državni birokratizam ne može više da prikriva loše poteze vlasti. To znači da mi odlično funkcionišemo u starom ustavnom okviru, a novi ustavni okvir nam nije potreban jer ne znamo kako ćemo funkcionisati u njemu. Bilo je lepo napadati jednu centralizovanu i autoritarnu vlast u vreme kada smo bili opozicija, međutim, sada kada smo vlast, zašto mi ne bismo bili ta centralizovana i autoritarna vlast, koja donosi brojne pogodnosti", rekao je Vacić.

Vladimir Goati kaže da je pravo vreme za donošenje ustava bilo odmah posle 5. oktobra, dok su pobednici bili jedinstveni, i da je sada taj posao mnogo teži. On je procenio da, i pored toga što je formirana Ustavna komisija, u vladajućoj grupaciji ne postoji politički konsenzus oko važnih ustavnih pitanja i da će zbog svega toga možda ponovo morati da interveniše i takozvani spoljni faktor. "Verujem da će element racionalnosti opet doći sa strane, kao što je mnogo puta dolazio na ove balkanske prostore i da će taj neopravdano zanemareni nacrt modernog evropskog ustava, možda više nego što nama izgleda, u nekom vremenu uticati da i mi prilagodimo naš ustavni inženjering onome što svet, u koji mi želimo da uđemo, očekuje", rekao je Gorati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.