Izvor: Blic, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekskurzije kao front

Ekskurzije kao front

Petnaestogodišnji učenik smederevske osnovne škole 'Dositej Obradović' utopio se prošlog četvrtka u moru kod Bečića. Tokom te iste nedelje maturanti Treće beogradske gimnazije na proputovanju kroz Italiju zanoćili su u nekom rimskom kupleraju. U oba slučaja reč je o famoznim đačkim ekskurzijama od kojih je jedna završena tragično, a druga je lako mogla da se izvrgne u oglednu nastavu seksualnog vaspitanja sa rizikom dobijanja veneričnih bolesti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ekskurzije su postale sinonim za putovanja visokog rizika, nešto kao da đake šaljete na front. I umesto da sa decom razgledate fotografije i pričate o utiscima sa puta, srećni ste ako vam ih vrate u jednom komadu.

Zbog čega đačka putešestvija olako skliznu u horor i bruku!? U piramidi krivaca mesta su rezervisana za školske vlasti koje se olako upuštaju u organizaciju nečega čemu nisu uvek dorasle; za Ministarstvo prosvete koje je za njih nadležno i čiji se učinak završi konferencijom za štampu na kojoj ministar odglumi tešku zabrinutost; za turističke agencije kojima je zarada ispred dečje sigurnosti i komfora; za odgovarajuće inspekcije koje se obično pojave da vide šta je to bilo, umesto da dođu na vreme i pretpostave šta bi moglo biti.

Jer, gomila mladog sveta daleko od kuće, koji je zbog uzavrele krvi u stanju da na razne načine sebi da oduška, sama po sebi je opasnost. Ukoliko još zakaže neka karika iz lanca onih koji o njima brinu, eto problema. Zato bi prvenstveno Ministarstvo prosvete moralo da uvede rigorozniju kontrolu organizacije đačkih ekskurzija. U pitanju su dečji životi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.