Ekonomske diplomate idu tamo gde privreda zahteva

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomske diplomate idu tamo gde privreda zahteva

Novi predstavnici Srbije ići će u sve jake industrijske centre u svetu i biće na platnom spisku Ministarstva ekonomije

Tako će ekonomski stručnjaci, koji prođu na javnom konkursu koji će biti raspisan do kraja januara, osim u Berlin otići i u Štutgart i Minhen ili recimo u Mumbaji u Indiji. Osnovni kriterijum po kome će se određivati da li je i gde potrebno slati ekonomske diplomate, kako kažu u Ministarstvu ekonomije je dostignuti nivo spoljnotrgovinske i investicione >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saradnje i značaj tih zemalja u ukupnim ekonomskim odnosima sa Srbijom. Koordinacija između ekonomskih i onih „drugih” diplomata, ističu u ministarstvu, podrazumeva se.

Direktor Centra za ekonomska istraživanja pri Institutu društvenih nauka dr Danilo Šuković potpuno je suprotnog mišljenja. On ideju Ministarstva ekonomije ocenjuje kao čudnu. „Investitori će doći ovde samo ako imamo pravnu državu, niske poreze, stabilnu političku situaciju, ako nemamo korupciju. To je ono što treba obezbediti. Ako mi izmišljamo nove profesije što malo ko u svetu da ima, to je pucanj u prazno”, ocenjuje Šuković i dodaje da strani investitori danas u eri tehnologije i dostupnosti informacija vrlo dobro znaju gde vredi ulagati.

Ekonomske diplomate, prema njegovim rečima, moraju da bude deo diplomatske i konzularne mreže i da ne deluju sektorski nego da rade u skladu sa osnovnim ciljevima naše spoljne politike. „Oni ne mogu da sklapaju konkretne poslove već samo da stvaraju što povoljnije uslove za nastup naše privrede”, smatra Lazić.

„Ako na ta mesta budu postavljani isključivo partijski kadrovi nećemo postići ono što želimo. U Srbiji trenutno nema dovoljno kvalifikovanih kadrova za taj posao, jer to zahteva dugoročnije školovanje i dugoročniju praksu u diplomatskoj aktivnosti. Moraćemo da se oslonimo na kadrove koje imamo i zato kriterijumi moraju da budu strogi”, objašnjava Lazić.

On ističe da uspeh ove ideje umnogome zavisi od toga ko će biti postavljen na mesto ekonomskog diplomate. Izbor tih ljudi, kako kaže, mora biti po strogim kriterijumima poznavanja međunarodnih ekonomskih odnosa, a ne po partijskim merilima.

Ideja o imenovanju ekonomskih diplomata, prema rečima Dušana Lazića, člana Foruma za međunarodne odnose, dobra je pogotovo što stavljanje akcenta na ekonomsku problematiku u našem nastupu prema svetu može da bude veoma značajno za naše uključivanje u međunarodne ekonomske odnose. „To je utoliko značajnije, jer je naš spoljnotrgovinski bilans nepovoljan. I u proteklim periodima, u vreme SFRJ, bilo je takvih predloga o jačanju ekonomskog nastupa u svetu. Međutim, od takvih ideja se u praksi brzo odustajalo”, kaže Lazić.

Ekonomske diplomate koje će Srbija uskoro imenovati biće na platnom spisku Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kažu za „Politiku” u ovom ministarstvu. Oni će biti raspoređeni u onim zemljama u kojima Srbija već ima ambasade i konzulate. Neće, međutim, svi biti u glavnim gradovima, kao što je to pravilo za diplomatske predstavnike, već će ići u privredno značajnije gradove i u jake industrijske centre za koje je Srbija privredno vezana.

J. Cerovina

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.