Ekonomska saradnja u prvom planu

Izvor: Danas, 16.Nov.2014, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekonomska saradnja u prvom planu

Beograd - Nemački vicekancelar i ministar privrede Zigmar Gabrijel sa privrednom delegacijom došao je juče u dvodnevnu posetu Srbiji, tokom koje će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem i kolegama iz srpske vlade.

Cilj posete je, kako je saopštilo nemačko Ministarstvo privrede i energetike, da se Srbiji pruži podrška na njenom putu ka EU kao i da se unapredi bilateralno privredno partnerstvo.

„Srbija je značajan partner Nemačke i nemačke privrede. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Nemačko-srpski ekonomski odnosi su se uspešno razvijali proteklih deset godina“, istakao je Gabrijel i dodao da postoji veliki potencijal za njihovo unapređenje.

On je naveo da će s premijerom Vučićem razgovarati o zajedničkim koracima kako bi ovaj potencijal obostrano još bolje bio iskorišćen. „Radujem se što Srbija na putu ka Evropi tesno sarađuje sa nama. Mi ćemo i ubuduće podržavati Srbiju na ovom putu, kao i u neophodnim reformama“, poručio je on uoči posete Srbiji.

Iako poseta ima prvenstveno ekonomski karakter, ovo će biti prilika da premijer Srbije čuje stav Nemačke o mogućnosti otvaranja prvog poglavlja u pregovorima sa EU. Kako su saopštili srpski zvaničnici, Nemačka je jedina zemlja koja do sada nije dala zeleno svetlo za otvaranje prvog poglavlja u pregovorima, već insistira na otvaranju poglavlja 35 i poglavlja 23 i 24.

Nemačka je, kako je podsetilo ministarstvo u Berlinu, jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije i najveći bilateralni donator, a obim trgovinske razmene je sa oko 2,8 milijardi evra 2013. dostigao novi rekord.

Program posete

Program posete, kako navodi Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima, obuhvata sastanak licem u lice Vučića i Gabrijela, koji će biti danas, sastanak sa srpskim ministrom privrede Željkom Sertićem, sednicu Poslovnog saveta Srbije i Nemačke i sastanak delegacija dveju vlada. Planirani su susreti sa predstavnicima srpsko-nemačkog privrednog udruženja. Osim toga, Gabrijel će se, prema saopštenju nemačkog ministarstva, sastati i sa Ružicom Đinđić, udovicom ubijenog premijera Zorana Đinđića.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.