Ekologija je politička tema

Izvor: Politika, 30.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekologija je politička tema

Ozbiljno se poslednjih godina, iz različitih razloga, menjaju osnovi legitimiteta u međunarodnim odnosima. – OEBS se ponosi Srbijom

Danas je prvi radni dan bivšeg šefa jugoslovenske diplomatije na novom radnom mestu u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču. Svilanović će koordinirati rad takozvane druge dimenzije za ekonomiju i životnu sredinu. Ostale dve su političko-bezbednosna i takozvana ljudska dimenzija.

Šta znači radno mesto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koordinatora za ekonomiju i životnu sredinu?

U dimenziji koju preuzimam, sve ono što se događa oko nas – klimatske promene, zagađenje vazduha, vode, erozija tla... posmatra se u kontekstu bezbednosti konkretne države i Evropske unije. U svom radu moći ću da računam na misije OEBS-a, njih je 19 i uglavnom su angažovane u četiri podregiona: jugoistočna Evropa, centralna Azija, južni Kavkaz i crnomorski region.

Mogu da kažem jednu lepu stvar. OEBS se ponosi Srbijom, jer se misija u Srbiji smatra, ne jednom od, nego baš najuspešnijom misijom.

Šta je razlog?

Misija OEBS-a u Srbiji bila je sve vreme angažovana na životnim stvarima: borba protiv korupcije, unapređenje zakonodavstva, pošumljavanje, kvalitet vode. Misija je ozbiljno finansirala rad na izradi zakona koji su deo puta koji treba da pređemo da bismo stigli do Evropske unije. Pomagala je tačno ono što je interes Srbije. I drugo, postojao je ozbiljan dijalog između naše vlade i partnera u OEBS-u o ljudima koji će voditi tu misiju.

Koliko su ekonomija i životna sredina važne za takvu evropsku instituciju?

Poslednjih nekoliko decenija obeleženo je idejom ljudskih prava kao osnovom legitimiteta svih spoljnopolitičkih aktivnosti. Sve je bilo okupljeno oko te ideje – Povelja UN, Pakt o građanskim i političkim pravima, Pakt o ekonomsko-socijalnim pravima. Pa i EU je nastala iz Saveta Evrope koji se opet okupio oko evropske Konvencije o ljudskim pravima.

Ozbiljno se, međutim, i iz različitih razloga menjaju osnovi legitimiteta u međunarodnim odnosima. Mislim da na vrhu piramide u ovom trenutku stoji energetska bezbednost. Iza energetske bezbednosti je sporazum iz Kjota i životna sredina, broj tri je borba protiv terorizma a na četvrtom mestu su ljudska prava. To su tektonski poremećaji u međunarodnim odnosima. Dakle, na ovom spisku od četiri osnovna legitimiteta u međunarodnim odnosima, dva su direktno vezana za ono što ću raditi u OEBS-u: energija i životna sredina. Deo mog posla biće da obezbedim sredstva kod međunarodnih finansijskih institucija i zemalja članica OEBS-a za realizaciju tih projekata koji su započeti i za nove projekte u ovim podregionima.

Druga inicijativa je ono što radi OEBS u saradnji sa Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu i opet ću sarađivati sa Kori Udovički i već smo se dogovarali šta možemo da radimo zajedno.

Šta se od projekata iz te oblasti radi u Srbiji?

U ovom trenutku misija OEBS-a u Srbiji radi sa Šumarskim fakultetom koji se odnosi na pošumljavanje. A pretežni deo rada misije odnosi se na proces demokratizacije u oblasti antikorupcionog zakonodavstva i borbe protiv organizovanog kriminala, reformu policije...

Očigledno je da će 2009. godina biti obeležena finansijskom i ekonomskom krizom i to će dovesti do toga da oni programi iz oblasti ekonomije koje realizuju misije svakako budu mnogo konkretniji nego do sada. Nastojanja OEBS-a su da se uredi sredina, da ona bude demokratska i da omogući tržišnu utakmicu pod uslovima koji nisu monopolisani. Finska, kao trenutno predsedavajuća, insistirala je da jedan od prioriteta u okviru ekonomskog i foruma za životnu sredinu budu unutrašnji vodni putevi, što je za Srbiju odlična tema zbog toga što je nešto ranije Pakt za stabilnost započeo ideju Savske komisije. Ima delova Evrope koji su na granici tenzija zbog toga kako koriste jednu istu reku.

Kad se sve pogleda, suština je da se preduprede i spreče sukobi, tako što će da se unapređuje i gradi institucionalni okvir svih 56 članica, što će da se unapredi ekonomija i što će da se unapredi životna sredina.

Koliko dimenzija ekonomije i životne sredine u OEBS-u može da doprinese i olakša integraciju jugoistočne Evrope?

Nezamisliv je bilo kakav dalji napredak bilo koje od zemalja ka Evropskoj uniji, ukoliko ove životne teme nisu regulisane na način na koji su regulisana u drugim delovima Evrope.

Čak i kad zemlje imaju problem, recimo zagađenja, one ne žele da se njime bave i da uspostave komunikaciju sa susedima da bi ga rešile. Bez regionalne saradnje nema ni govora da se neki od tih problema reši. Tako zapravo treba doživeti i moje imenovanje, kao još jedan napor koji OEBS čini da angažuje bivšeg ministra spoljnih poslova da proba da podigne nivo komunikacije u svim zemljama članicama OEBS-a po ovim pitanjima i da se pitanje životne sredine predstavi kao politička tema.

Miša Brkić

[objavljeno: 01/12/2008]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"OEBS se ponosi Srbijom"

Izvor: B92, 01.Dec.2008, 10:37

Goran Svilanović (FoNet, arhiv)..Beograd -- OEBS se ponosi Srbijom jer se misija u Srbiji smatra najuspešnijom, kaže Goran Svilanović, koordinator za ekonomiju i životnu sredinu OEBS-a... Inače, bivši ministar spoljnih poslova SRJ od danas stupa na novo radno mesto u Organizaciji za evropsku bezbednost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.